Разнопосочна търговия на Wall Street преди решението на ФЕД

478
Разнопосочна търговия на Wall Street преди решението на ФЕД

Търговията на Wall Street беше разнопосочна във вторник, което се дължеше на предпазливостта на инвеститорите преди очакваното в сряда решение на Федералния резерв за лихвените проценти.

В условията на колеблива икономика и нарастваща инфлация се очаква основната лихва да бъде намалена с 25 базисни пункта след приключването на двудневната среща на ФЕД днес. Много инвеститори смятат, че след това от резерва ще дадат знак, че планират да задържат лихвените проценти за известно време.

Индексът на потребителското доверие в САЩ е паднал за четвърти пореден месец през април поради по-голямото разочарование от покачващите се цени и отслабващия пазар на труда.

Индексът Dow Jones падна с 0.31% до 12 831.94 пункта във вторник. Големият губещ за деня се оказа Merck & Co. Акциите на компанията се обезцениха с 10.4% до 37.14 долара за брой, повличайки индекса надолу.

По-широките индекси завършиха разнопосочно. Индексът Standard & Poor's 500 загуби 0.39% до 1 390.94 пункта, докато технологичният Nasdaq добави 0.07% до 2 426.10 пункта.

Оттегляне на цените на петрола от върховите им нива във вторник облекчи инфлационните опасения, което, от своя страна, предотврати рязък спад на фондовия пазар. Според някои анализатори обаче пазарът е подвеждащо спокоен през последните седмици, като се имат предвид слабата икономика и проблемите на потребителите, свързани с падащите пазари на жилищата и труда и високите цени.

Цените на облигациите останаха почти непроменени. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации намаля от 3.83% в понеделник до 3.82% вчера.

Цените на петрола също паднаха вследствие на очакванията, че проблемите с петролопровода във Великобритания скоро ще бъдат отстранени и от това, че стойността на долара спрямо еврото се покачи допълнително. Цените на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни паднаха с 3.12 долара до 115.63 долара за барел на Нюйоркската търговска борса (NYMEX).

Падащите цени на енергоносителите спомогнаха за оскъпяването на акциите на самолетните компании. Continental Airlines Inc., Southwest Airlines Co и AMR Corp завършиха деня с печалби.

Wall Street обаче беше подложена и на напрежение от доклад на компанията RealtyTrac, според който броят на жилищата в САЩ, които ще бъдат отнети поради закъснели плащания по ипотечни заеми, се увеличил повече от два пъти през първото тримесечие, в сравнение със същия период миналата година.

Финансовите отчети на компаниите също показаха разнопосочни резултати. Акциите на MasterCard Inc. се покачиха с 13% до 273.98 за брой, след като компанията отчете повече от двойно увеличение на печалбата за първото тримесечие. Акциите на Visa Inc. се възстановиха след спад в ранната сесия, за да добавят 6.9% към стойността си до 80.88 долара за брой. Компанията обяви късно във вторник, че печалбата й за тримесечието е нараснала с 28%.

Проблемите на финансовите институции, които са изложени на загуби, свързани с потребителските кредити, все още не са отминали.

Най-големият кредитор за ипотечни заеми в САЩ Countrywide Financial Corp обяви 893 млн. долара загуба за първите три месеца на годината поради рязък скок в провизиите за покриване на неизплатени ипотечни заеми. Това беше и третото поредно тримесечие, в което компанията обявява загуба. Countrywide се съгласи през януари да бъде закупена от Bank of America Corp. за около 4 млрд. долара.

Цената на акциите на Countrywide нарасна с 2 цента до 5.85 долара за брой вчера, докато книжата на Bank of America се обезцениха с 32 цента до 37.86 долара.

Индексът Russell 2000 за малки компании загуби 1.89% от стойността си вчера до 718.93 пункта.

Губещите акции на Нюйоркската фондова борса надхвърлиха печелившите в съотношение 10 към 7 във вторник, а обемът достигна 3.66 млрд. акции, в сравнение с 3.47 млрд. ден по-рано.

В останалата част на света японският индекс Nikkei нарасна с 0.22% вчера, британският FTSE 100 загуби 0.02%, а германският DAX и френският CAC-40 паднаха с 0.58 и 0.71%, респективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg