Разрешете тази шахматна загадка и печелите 1 млн. долара

4438
Разрешете тази шахматна загадка и печелите 1 млн. долара

© Pixabay.com

Американският математически институт „Клей“  предлага награда от един милион долара (840 000 евро) на човека, който разреши „проста“ шахматна загадка на повече от един век, съобщава испанският вестник El Pais.

Предизвикателството се състои в това да поставите 1000 царици на шахматна дъска 1.000x1.000, без да се елиминират една друга. Т.е. да няма две царици на една и съща редица, колона и диагонал. Редица учени опитват от години да създадат алгоритъм, който да намери всички решения на загадката.

Тя води началото си от задачата с осемте царици, поставена през 1848 г. от германския шахматист Макс Безел. Целта била да се поставят осем царици на стандартна шахматна дъска (8х8), без да се застрашават една друга. Слепият математик Франц Наук разрешил напълно пъзела през 1850 г.

Загадката има 92 решения – 12 базисни, а останалите 80 се получават чрез симетрии и ходове.

С увеличаването на размера на дъската и броя на цариците расте и броят на решенията. Поради това загадката е толкова трудна за разрешаване.

Група професри от университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, смята, че когато шахматната дъска е 1.000x1.000 или по-голяма, програмистите не могат да намерят всички решения на загадката.

Изследователите обясняват, че комбинациите са толкова много, че на всяка компютърна програма ще са й необходими години, за да разгадае напълно пъзела.

Колко време ще ви отнеме да решите тази загадка?И днес имаме загадка за вас. Можете ли да я решите?

Според проф. Питър Найтингейл, изследовател от университета в Сейнт Андрюс, загадката с цариците е важна, защото програмата, която успее да я разреши, ще може да бъде адаптирана да разрешава и други въпроси като дизайна на микрочипове или дешифрирането на системи за сигурност в интернет.

„Това ще включва както тривиални проблеми, като откриването на групата с приятелите ви във Facebook, които не се познават помежду си, така и други по-важни проблеми, като разгадаването на ключовете на банковите трансакции“, казва проф. Иън Гент от университета в Сейнт Андрюс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...