Разширяват Панамския канал до 2014 г.

829
Разширяват Панамския канал до 2014 г.

Работите по разширяване на Панамския канал, които ще позволят приемането в него на по-големи кораби, ще започнат на 25 август, съобщиха специализираните власти в страната, предаде АФП.

"От тази дата, консорциумът ще разполага с 1 883 дни да осъществи проекта", уточнява се в тяхно комюнике. Изграждането на новите подобрения ще бъде осъществено от консорциум, ръководен от испанската компания Sacyr, с участието на италианската Impregilo SPA, белгийската Jan de Nul NV и панамската Constructora Urbana SA.

Консорциумът до 2014 г. - юбилейната 100-годишна от откриването на канала, построен от САЩ, трябва да завърши работата, чиято стойност е оценявана на над 3 млрд. долара.

Разширяването на канала, "фараонско" начинание с изграждането на трети воден път с дължина 80 км между Тихия и Атлантическия океан, се смята за необходимо, за да не се окаже маршрутът излязъл от употреба през 2012 г.

Новите шлюзи на 3 нива ще позволят преминаването на най-големите кораби, които могат да превозват до 12 000 контейнера, вместо досегашните 5 000. От откриването на канала, близо милион плавателни съдове са преминали през него, или средно 36 кораба дневно.

През канала преминава годишно около 5% от световния стокообмен. Това означава приходи от около 5 милиона долара дневно. От връщането на канала на страната, през чиято територия той преминава, той е основен стълб в икономиките на Централна Америка.

Договорът за изграждането на новото разширение предвижда строги санкции и силни бонуси. За всеки ден евентуално изоставане от пусковия му срок консорциумът-изпълнител ще трябва да заплаща по 300 000 долара.

Обратно, той ще получи по 215 000 долара за всеки ден предсрочна работа на съоръжението.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg