Разследват Харвард и Йейл за укриване на външно финансиране

719
Разследват Харвард и Йейл за укриване на външно финансиране

© Pixabay

Американското министерство на образованието започва разследване срещу два от най-престижните университета отвъд Океана – Харвард и Йейл, заради това, че не са декларирали финансиране от чужди държави, в това число Китай и Саудитска Арабия, в размер на над 6.5 млрд. долара, пише The Wall Street Journal.

Разследването срещу представителите на т. нар. “Бръшлянена лига”, в която членуват най-елитните американски университети, е опит на държавните институции да осветлят зависимостта на висшите училища от техните чуждестранни благодетели.

Академичните ръководства на Харвард и Йейл вече обявиха, че подготвят своя отговор до образователното министерство. Те защитават своите външни източници на финансиране и изтъкват, че методологията за тяхното деклариране, изготвена от федералните регулатори, не е достатъчно ясна.


В момента американските университети са длъжни да споделят данни с министерството на образованието за всички договори и дарения, които заедно или поотделно надвишават сумата от 250 000 долара за една календарна година.

Законът съществува от десетилетия, но едва наскоро образователният департамент започна да го прилага активно и да следи за изпълнението му, припомня WSJ.

Според представителите на министерството и група конгресмени, в която влизат представители и на демократите, и на републиканците, висшите училища приемат пари от корпорации, държави и отделни личности, за които се знае, че са враждебно настроени към Съединените щати.

Те смятат, че по този начин се създава възможност за кражба на знания и технологии, както и за разпространяване на пропаганда в полза на чужди държави.

Освен това от образователното министерство отбелязват, че тези пари обикновено се насочват към най-богатите американски университети, но това по никакъв начин на влияе и не компенсира таксите, заплащани от студентите.

Според държавните представители на САЩ Китай активно използва различни инструменти и схеми, като програмата “1000 таланта”, които предлагат държавно финансиране за набиране на талантливи студенти.

Преди около месец беше арестуван деканът на химическия факултет в Харвард по обвинение, че е получил китайско финансиране в размер на милиони долари по същата програма, докато в същото време ръководеното от него научно звено е взело и държавна помощ от американското правителство в размер на над 15 милиона долара.

Сега образователното министерство настоява Харвард да предостави цялата документация за финасирането, получено от Китай, Катар, Русия, Саудитска Арабия и Иран.

Освен това университетът ще трябва да разкрие връзките си с компании, като китайските Huawei Technologies и ZTE Corp., руските Kaspersky Lab и Skolkovo Foundation, както и иранската Alavi Foundation.

Според институцията университетът Йейл също не е обявил чуждестранно финансиране в размер на над 375 милиона долара и не е подавал никакви декларации за такова в периода от 2014 до 2017 г.

Затворници надвиха Харвард в дебат. Какво се случи след това?Когато затворници от затвор с максимална степен на охрана в Ню Йорк надвиха екип на Харвардския университет в състезание по дебати преди четири години. Сега, тримата дебатьори могат да се похвалят с нови постижения

Ако двата университета откажат да предоставят исканата информация, образователното министерство се заканва да заведе дело и да прехвърли процеса под юрисдикцията на съдебния департамент.

Администрацията на американския президент и част от конгресмените се страхуват, че Китай, както и други чуждестранни представители, използват финансови лостове и съвместни научни изследвания, за да получат достъп до ключови разработки и технологии. По този начин те могат по-бързо да “наваксат” технологичното си изоставане спрямо САЩ.

Представителите на повечето академични институции обаче считат тези опасения за неоснователни. Те припомнят, че всички научни изследвания, които не са изрично класифицирани от съображения за националната сигурност, могат да се публикуват свободно и да бъдат споделяни с всички, включително и с граждани и компании от други държави.

Според учените съвместната работа с китайските компании води до ускоряване на научния прогрес и е от полза за цялото човечество.

Разследването на образователното министерство в Харвард и Йейл идва след подобни инициативи, които бяха проведени в университета в Джорджтаун, университета Корнъл и Масачузетския технологичен институт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg