Реч на Марио Драги стресна Уолстрийт

1760
Реч на Марио Драги стресна Уолстрийт

Фондовите бенчмарк индекси направиха вял и неубедителен опит да навлязат в позитивна територия в началото на търговската сесия в понеделник, но европейските тревоги бързо задушиха всякакви наченки на оптимизъм.

Тон за песимизма даде президентът на Европейската централна банка, който призна, че икономиката на региона остава подложена на значителни рискове, но отново отхвърли идеята за разширяване на програмата за закупуване на държавни ценни книжа.

Марио Драги подчерта, че ръководената от него институция е предприела мерки за заздравяване на банковата ликвидност и предупреди, че намирането на изход от кризата е основно в ръцете на отделните правителства, които е време да въведат така дълго отлаганите структурни реформи.

Формулата „първо стегнете колана, а мерките за насърчаване може и да последват” може и да се окаже успешна, но инвеститорите бяха разочаровани от позицията на ЕЦБ.

Отделно, банковият сектор бе ударен от опасенията, че Федералният резерв ще се вслуша в Базелския комитет за банков надзор и ще приеме по-строги правила за капиталова адекватност. Регулаторите на Стария континент възнамеряват да принудят по-големите банки да разкриват по-подробни данни за финансовите си резерви, така че да не могат да прикриват слаб мениджмънт или прекалено рискова политика. Заемодателите ще трябва да обявяват пълният лист от инструменти, които влизат в изчислението на изисквания минимален капитал, заяви Базелския комитет в понеделник.

В резултат на заплахата от по-строги ограничения, KBW Bank Index се срина с 2.7%, като всички 24 позиции, включени в показателя, отбелязаха спад. Книжата на втория по големина заемодател в САЩ, Bank of America, паднаха под 5 долара за първи път от март 2009 г. насам, приключвайки сесията с понижение от 4.1% на 4.99 долара. JPMorgan отстъпи с 3.7% до 30.70 долара, Morgan Stanley – с 5.5% до 14.16, а Citigroup Inc. – с 4.7% до 24.82 долара.

Но не само финансовият сектор пострада от песимизма на Уолстрийт.

Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се сви с 2.3%. Някои от най-големите дружества на пазара отбелязаха сериозно понижение – книжата на водещия щатски производител на алуминий Alcoa паднаха с 3.2% до 8.53 долара, Hewlett-Packard поевтиняха с 2.8% до 25.13 долара, Microsoft – с 1.8% до 25.53 долара.

За съжаление, не само Европа тревожи инвеститорите. Опасенията, че икономиката на Китай се задъхва, удариха производителите на суровини, като компонентата на S&P 500, следяща бранша, отстъпи с 1.9%. Поевтиняването на имотите в Китай подхранва очакванията, че продажбите на индустриални метали ще залинеят, като акциите на най-големия публичен производител на мед в света Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. се сринаха с 3.4% до 35.74 долара.

Schnitzer Steel Industries Inc. също се оплакаха от вяли продажби и обявиха предварителни резултати за първото фискално тримесечие, които не успяха да отговорят на очакванията на Уолстрийт. В резултат на това, акциите на дружеството паднаха с 9.2% до 41.54 долара.

Cablevision Systems Corp. бяха от малкото позиции, задържали се на позитивна територия. Доставчикът на кабелна телевизия напредна с две на сто до 13 долара, след като Citigroup коментираха, че спадът по позицията след разочароващите данни за последното тримесечие и рокадите в мениджмънта е бил пресилен.

В понеделник, настроението не бе разведрено от резултатите от четиричасовата телефонна конференция на европейските финансови министри. Те не успяха да наберат планираните 200 млрд. евро за Международния валутен фонд, който да ги пренасочи към най-закъсалите държави от евро-зоната. Засега страните-членки са заявили участие от 150 млрд. евро, като Великобритания отказа да участва в операции, които „са от полза единствено за страните от монетарния съюз”. България, Румъния и Унгария също не възнамеряват да отпуснат средства.

До края на търговската сесия в понеделник, Dow Jones Industrial Average загуби 100.13 пункта от стойността си, или 0.84%, до 11,766.26. Standard & Poor's 500 падна с 1.2% до 1205.35, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 1.3% до 2523.14.

Търговията бе вяла, тъй като много инвеститори вече приключват счетоводството си за годината. На пода на Нюйоркската фондова борса около 3.3 млрд. книжа смениха притежателя си, спрямо среднодневен обем от 4.3 млрд.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Neev
# 0
02:02 | 26 February 2012
Wowza, problem solved like it never hpapened.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас