Реформират Шенген по българо-румънски модел

1004
Реформират Шенген по българо-румънски модел

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз (ЕС) приеха политическо решение за реформиране на Шенгенското пространство в края на двудневна среща в Брюксел, съобщава EurActiv.

Новите правила бяха сравнени от холандския премиер Марк Руте със засиления мониторинг, наложен на Румъния и България, след приемането на двете страни в ЕС. Лидерите, присъстващи на срещата на върха на ЕС, решиха да засилят "политическото ръководство" във връзка с начините за управление на Шенгенската зона.

За да се отговори на бъдещите предизвикателства, лидерите подчертават, че са необходими ефективен и надежден мониторинг и добра система за оценки.

Оценките за всяка една от страните ще бъдат извършвани от групи, съставени от национални експерти от страните-членки от ЕС, представители на Европейската комисия (ЕК) и компетентните агенции.

Помолен от EurActiv за коментар, холандският премиер Марк Руте свърза системата за мониторинг с тази, наложена на Румъния и България, след като двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г. Тази програма се нарича "Механизъм за сътрудничество и проверка".

"В бъдеще всички страни ще бъдат оценявани по новата система", заяви Руте, като допълни, че това е "добрата новина".

Холандският премиер заяви, че му е известен фактът, че България и Румъния "малко се опасяват", че ще има връзка между взетите на срещата решения и присъединяването на страните към Шенгенското пространство.

Министрите на вътрешните работи на ЕС решиха на 9 юни да отложат присъединяването на Румъния и България към Шенген, въпреки призивите от страна на Европейския парламент (ЕП), който гласува в подкрепа на присъединяването на двете страни към безвизовата зона.

Следващия месец излиза деветия доклад за напредъка, постигнат от Румъния и България по мониторинговия механизъм.

Руте заяви, че неговата страна не смята, че двете новодошли страни-членки изпълняват напълно критериите за присъединяване към Шенген. Той посочи ясно, че въпреки позицията на ЕП, неговата страна възприема "Механизмът за сътрудничество и проверка" и присъединяването към Шенген като пряко свързани.

"Знам, че те твърдят, че са готови. Ние не мислим така. Първо ще изчакаме данните от мониторинговия доклад през юли", заяви холандският премиер. "Винаги сме били на позицията, че Механизмът за сътрудничество и проверка и присъединяването към Шенген са пряко свързани, защото трябва да се уверим, че граничният контрол е надежден - че няма благоприятна среда за подкупи и корупция, както и че съдебната система работи ефективно", заяви още Руте.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg