Рекорден внос на руски втечнен природен газ в Европа

1014
Рекорден внос на руски втечнен природен газ в Европа

© Getty Images

На фона на ограничените доставки на руски газ, които повишиха цените в редица европейски страни, Европа е внесла рекордни количества руски втечнен природен газ (LNG) по море. Вносът е нараснал с над 40% между януари и октомври 2022 г. спрямо същия период година по-рано, съобщи Financial Times.

Това показва, че зависимостта от Москва все още е голяма, макар по газопроводите почти нищо да не минава. Руският LNG представлява 16% от европейския морски внос на газ за съответния период и макар да е малко като обем - 17,8 млрд. куб. метра, прави Европа уязвима. Кремъл може по всяко време да използва енергията като оръжие, отбелязва изданието.

Според Ан-Софи Корбо, изследовател на глобалните тенденции в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, някой ден Путин може да се събуди и да спре доставките на LNG за Европа. Това ще принуди европейските страни да купуват още по-скъп газ от спотовия пазар. Не е изключено и Русия да отклони пратки към страни като Бангладеш и Пакистан. Те изпитват остра нужда от LNG и може да го получат на ниска цена, за да се “окаже натиск върху европейците", допълва тя.


По-голямата част от руския втечнен природен газ идва от съвместния проект "Ямал ВПГ", чийто мажоритарен собственик е руската "Новатек", а останалите дялове са поделени между френската Total, китайската CNPC и китайски държавен фонд. Малко под 10% от акциите на "Новатек" са собственост на държавния концерн "Газпром".

От Financial Times напомнят, че срещу руския газ не са наложени санкции, за да се обезпечи енергийната сигурност на европейските страни. Това обаче е коз в ръцете на Кремъл, който след нахлуването в Украйна постепенно намалява доставките. В момента резултатите от тези стъпки се усещат по скока на цените и високите разходи за живот.

Руският LNG - навикът, от който ЕС не се отучваПълненето на газохранилищата през следващото лято все повече тревожи експертите

За трудната ситуация, в която се намира Европа, може да се съди и по актуалното състояние на газопроводите. От месец май транспортът на синьо гориво по газопровода "Ямал-Европа", който преминава през Полша, е спрян. Спрени от лятото са и доставките по "Северен поток-1", който преминава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. По-късно по съоръжението избухнаха взривове, което според някои европейски страни е било умишлен акт на саботаж.

Неотдавна Русия заплаши и да намали доставките за Западна Европа, извършвани по единствения тръбопровод, който все още свързва европейския пазар с руските находища през територията на Украйна. По данни на института "Брьогел" тръбният газ, доставян от Русия, е около 80% от получавания през същия период на 2021 г.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg