Рекордна глоба наложена на водещите производители на асансьори за ценово картелиране

1335
Рекордна глоба наложена на водещите производители на асансьори за ценово картелиране

Eвропейските антимонополни регулаторни органи наложиха глоба на давата най-големи световни производители на асансьори Otis Elevator Co. собственост на United Technologies Corp, ThyssenKrupp AG, както и на още три компании в сектора, в размер на 992.3 млн. евро за ценово картелиране.

Глобата наложена на ThyssenKrupp е била в размер на 479.7 млн. евро, което е и най-голямата глоба налагана на компания за картел, а тази на най-големия световен производител в сектора - Otis е възлизала на 224.9 млн. евро.

Другите компании, които са били наказани от регулаторните органи, са били Schindler Holding AG с 143.7 млн. евро, Kone Oyj с 142.1 млн. евро, както и Mitsubishi Elevator Europe BV с 1.8 млн. евро за участие в картел за фиксиране на цени на асансьори и ескалатори.

Съвместно компаниите Otis, Schindler, ThyssenKrupp и Kone контролират около 75% от световния пазар за асансьори и ескалатори в света, който се оценява на около 30 млрд. евро годишно.

Официален представител на антимонополните органи в Европа заяви, че е доказано изкуственото завишение на цените на инсталирането и поддръжката на асансьори и ескалатори в сгради, сред които и болници.

Наложената санкция е най-голямата налагана от базираната в Брюксел комисия за картелирани, превишавайки предходния рекорд в размер на 790.5 млн. евро, наложена на осем компании за фиксиране на цените на витамини през 2001 година.

Комисияти си постави за цел борбата срещу картелирането като основен приоритет за следващите пет години. На 24 януари тя наложи глоба в размер на 750 млн. евро на Siemens AG, Areva SA и осем други компании в енергийния сектор, отново за картелиране.

През изминалата година комисията е наложила глоби в размер на 1.84 млрд. евро сумарно на седем картела.

Анализатори коментират, че с налаганите големи по размер глоби от антимонополната комисия отправят предупреждение и наказват не само компании с доказано участие в подобно форма на непазарно поведение, но и към такива, които са в позиции да се изкушат за подобни действия.

Глобата към ThyssenKrupp е била завишена с 50% от нормалната за подобно действие наказание, в резултат на второ подобно нарушение от компанията. От немската компания обявахи, че адвокатите на компанията ще разгледат решението на комисията и тогава ще излязат с официално становище.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg