Рекордна цена на златото в трети пореден ден

1121
Рекордна цена на златото в трети пореден ден

Цената на златото нарасна до рекордно ниво в трети пореден ден а петролът, медта, пшеницата и каучукът поскъпнаха, след като обезценяването на долара накара инвеститорите да купуват, хеджирайки срещу потенциална инфлация, информира Bloomberg.

Златото върви към поскъпване в девета поредна година, докато Доларовият индекс, който след представянето на щатската валута срещу шест други, е загубил 6.4% от стойността си през тази година.

Петролът е поскъпнал с 58% от началото на годината поради опасения, че рекордните разходи на щатското правителство в борбата с рецесията ще доведе до обезценяване на валути, което пък ще предизвика инфлация.

Цената на златото за незабавна доставка нарасна до 1 055.60 долара за тройунция. Скъпоценният метал се търгуваше на цена от 1.055.49 в 2:50 часа в Сингапур. Златото е поскъпнало с 16% през последната година. Цената му със срок на доставка през декември поскъпна до рекордните 1 056.70 долара за тройунция в Ню Йорк.

Цената на петрола със срок на доставка през ноември се повиши с 91 цента, или 1.3%, до 70.48 долара за барел в на Нюйоркската търговска борса. Контрактът се търгуваше на цена от 70.34 долара за барел в 2:29 часа в Сингапур.

Златото може да надхвърли 2 000 долара за тройунция през следващото десетилетие според инвеститора Джом Роджърс. "В момента се печатат пари, цената на златото нараства," казва вчера Роджърс в интервю за Bloomberg. Той също така добавя, че може да увеличи инвестициите си в скъпоценния метал.

Тримесечният меден контракт поскъпна в Лондон с до 2.5% до 6 250 долара за тон, а оловото, никелът и цинкът също отчетоха ръст в цената. Пшеничените фючърси нараснаха с 1.1%.

Цената на петрола от сорта Брент със срок на доставка през ноември нарасна с 88 цента, или 1.3%, до 68.08 долара за барел на борсата за фючърси в Лондон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg