Рекордно ниска безработица отчетена в Еврозоната през октомври

530
Рекордно ниска безработица отчетена в Еврозоната през октомври

Равнището на безработица в Еврозоната се е понижило до рекорден минимум от 7.2% през октомври. За сравнение, месец по-рано нивото на безработицата е било 7.3%, сочат още данни на Евростат.

Година по-рано, през октомври, безработицата в 13-те страни ползващи еврото като основна валута бе в размер на 8%, показват данните.

В 27-те страни от ЕС нивото на безработица е възлизало на 7% през октомври, колкото бе и месец по-рано. През октомври 2006 г. безработицата е била в размер на 7.8%.

Най-ниско е било нивото на безработица в Дания - 2.9% и в Холандия - 3.1%, а най-висока в Словакия - 11.2% и Полша - 8.8%.

В 23 страни на ЕС е било регистрирано понижение на безработицата през октомври, а в четири повишение. Най-голям спад е наблюдаван в Полша, където броят на безработните се е понижил от 12.6% миналата година, на 8.8% през октомври тази година, както и в Чехия - от 6.7 на 5%.

Най-голямо относително повишение е било отбелязано в Португалия от 7.8% на 8.5%, както и в Ирландия от 4.2% на 4.4%.

Безработицата сред мъжете в Еврозоната се е понижила от 7.1% през октомври миналата година на 6.5% през октомври тази година. Общото понижение за всички страни от ЕС е от 8.5% на 7.6%.

Като цяло 16.5 млн. мъже и жени са били безработни в ЕС през октомври, в сравнение с 18.4 млн. година по-рано.

В същото време, нивото на безработицата в САЩ е било 4.7% през октомври, докато в Япония цифрата е възлизала на 4%.

Равнището на безработицата у нас през октомври е било 6.2%, по данни на Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg