Renault купува 25% от Авто ВАЗ

780
Renault купува 25% от Авто ВАЗ

Renault SA се пребори с конкурентите и закупи 25% от най-големия автопроизводител в Русия – Авто ВАЗ, за да посрещне нарастващото търсене на местния пазар, което се очаква да се повиши с 20 на сто следващата година.

Вчера представители на френската компания и държавен руски холдинг, котролиращ Авто ВАЗ, подписаха споразумение за продажбата, като цената не бе обявена публично.

Автопроизводителите се състезават за дял на руския пазар, където продажбите на чуждестранни автомобили към септември скочиха с около 63 на сто. Renault вече има завод в Москва, докато най-големият френски производител PSA Peugeot Citroen планира до определи през този месец местоположението на бъдещ такъв.

Руският пазар се очаква да нарастне с повече от 20% през тази година, както и през следващата 2008.

Renault се пребори с офертите на конкурентите General Motors Corp., Volkswagen AG и Magna International Inc.

Техният дял ще има стойност от 1.36 млрд. долара на база пазарната капитализация на Авто ВАЗ от 5.44 млрд. долара.

Продажбите на чуждестранни автомобили скочиха с 63% до 1.14 млн. броя за деветмесечието, като водач е Chevrolet притежаван от GM.

Като цяло продажбите на автомобили в Русия могат да достигнат до 4 млн. през 2015 г., спрямо 2.5 млн. очаквани през тази година. Авто ВАЗ има потенциала да увеличи дела си от 30% сега до 40 на сто, според французите.

Авто ВАЗ е в процес на преструктуриране на собствеността, която би била 75% държавна преди продажбата, с други 25% търгувани на борсата. Има вероятност част от руския дял да бъде продаден на фондовия пазар, като държавата планира да запази 25% в Авто ВАЗ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...