Резерви от газ за 100 г. в Северна Америка

595
Резерви от газ за 100 г. в Северна Америка

Новите техники за извличане на природен газ, който е скрит в скалите, позволиха да се удвоят и дори повече резервите на газ на Северна Америка, които се счита, че ще стигнат за повече от 100 години консумация, се казва в изследване.

"Това е най-голямата иновация в енергийната сфера от 2000-та година насам", заяви президентът на специализирания институт IHS Cera Даниел Йергин, при представянето на това изследване в Хюстън. Така наречените "неконвенционални" техники за извличане на газ, съдържащ се в шисти през последните години претърпяха огромно развитие.

Те се състоят в това да се разбие скалата като й се инжектира под налягане течност, съдържаща химични вещества, които освобождават газа и го карат да излезе на повърхността, а после да се сондира хоризонтално, за да се следват скалните слоеве.

Доскоро добивът на газ от шисти бе само 1% от общото производство, но днес достига вече 20% и може да надхвърли 50% до 2030г, се казва в изследването. В цяла Северна Америка новите техники позволиха откриването на нови около 50 000 милиарда куб. м газ, /от които 15 000 млрд. - в Канада/ с което общо запасите на САЩ достигнаха 85 000 млрд. куб. м.

"Революцията на неконвенционалния природен газ намали перспективите за цените на природния газ и го направи по-конкурентоспособен, като в същото време даде повече сигурност на очакванията за предлагане, това е зрелищна промяна спрямо това, на което бяхме свидетели само преди 5 години", се подчертава в изследването.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg