Роботът Дейзи помага на Apple да заобиколи минната индустрия

1015
Роботът Дейзи помага на Apple да заобиколи минната индустрия

© Pixabay

Apple се опитва да промени начина, по който електрониката бива рециклирана, така, че да създаде затворен цикъл, който да позволи на компанията да не разчита на минерали от минната индустрия за производството си.

За целта, американският технологичен гигант, ще разчита на робот, който разглобява стара техника, за да отдели минералите в нея, така, че да бъдат използвани отново.

Усилията на Apple са в крак с покачващото се търсене на електроника, което означава, че откриването на нови мини по света ще продължи, за да се доставят необходимите ресурси за производство.


Apple посочват, че роботът е част от план за създаването на затворен цикъл на производство, което не разчита на минната индустрия – цел, която според някои анализатори е напълно невъзможна за постигане, предава Reuters.

Много представители на минната индустрия коментират, че покачващата се популярност на електрическите автомобили ще допринесе за скок в търсенето на ресурси,което ще наложи разширяването на добивния бизнес, реалност, която Apple също разглеждат.

Apple не се състезава непременно с играчите, които са в минната индустрия, става ясно от думите на Лиса Джаксън, ръководител в компанията отговарящ за околната среда, политиките и социалната нагажираност.

„Миньорите няма защо да се страхуват от тази разработка”, добавя тя.

Роботът на име Дейзи (Daisy) вече оперира в мощност на Apple, намираща се в Остин, Тексас, където разглобява iPhone-и, отделяйки 14 минерала, използвани за производството им, включително литий. След това следва процес по рециклиране, така че да могат да се използва отново за създаване на нови устройства.

Apple вече използват рециклиран калай, кобалт и редкоземни метали в някои от своите продукти.

Роботът Дейзи, който е с дължина малко под 20 метра, използва четири степени на работа за да отделя батерията на iPhone чрез студена струя въздух (- 80 градуса по Целзий), след което изважда някои модули, включително този, който кара телефона да вибрира.   

Apple изхвърля мобилните оператори от играта?В Apple работят по сателитна технология, като за целта са наели екип от инженери и дизайнери

След това компонентите биват изпращани за извличане на минералите и тяхното рециклиране. Дейзи може да обработва по 200 iPhone-а на час.

Apple са избрали именно смартфона iPhone за първият продукт, който ще попадне под „ласките” на Дейзи, главно поради неговата масовост.

Компанията обмисля дали да споделя технологията си с други, включително прозиводителите на електрически автомобили.

Дейзи обаче има и критици, включително представители на технологичната индустрия. Според някои, Apple трябва да се фокусира върху продукти, позволяващи поправка, а не върху рециклирането на вече непотребни такива.

По думите на Кайл Уиенс, изпълнителен директор на iFixit, компания лобираща за електронни устройства, подлежащи на ремонт, Apple имат толкова голямо его, че вярват в невъзможното начинание, че ще успеят да върнат всичките използвани минерали в продуктите си. 

Това обяснява и защо представителите на минната индустрия не са особено разтревожени от иновациите на Apple.

Apple, Microsoft, Tesla и Google на съд заради кървавия кобалтApple, Google, Tesla и Microsoft са сред компаниите, срещу които е заведено дело за смърт и наранявания на деца миньори в Демократична Република Конго

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg