Роботите ще вземат работата на 375 млн. души до 2030 г.

3392
Роботите ще вземат работата на 375 млн. души до 2030 г.

© Pixabay

375 млн. работници по света ще трябва да се преквалифицират до 2030 г., тъй като автоматизацията ще отнеме техните работни места, сочи нов доклад на McKinsey Global, цитиран от CNN.

Работните позиции в най-голям риск са тези, които включват физически труд в предвидима среда, като оператори на различни машини или хората, работещи във веригите за бързо хранене.

Професиите, свързани със събиране и обработване на информация, също са застрашени, като това засяга счетоводителите, офис администраторите и прочее длъжности.


За да останат релевантни, работниците трябва да пристъпят към преквалификация. За целта ще бъде нужда и помощ от страна на частния бизнес и националните правителства.

„Моделът, в който хората отиват на училище през първите 20 години от живота си и работят през следващите 40-50 години, е развален“, казва Сюзан Лънд, партньор в McKinsey Global Institute и съавтор на проучването.

„Ще трябва да мислим за обучение през цялото време на нашата кариера“, казва тя.

Според проучването, в близко бъдеще ще станем свидетели на процес, невиждан от ранните години на XX век, когато работниците масово преминават от земеделие към заетост в производството.

Докладът посочва, че за справяне с тази промяна ще е нужен подход, подобен на плана „Маршал“, според който САЩ отпускат безвъзмездна финансова помощ (срещу определени условия) на страните от Западна Европа след Втората световна война, която към днешна дата би имала еквивалента на 160 млрд. долара.

Така за справяне с навлизането на автоматизацията ще са нужни инвестиции от страна на частни и публичен сектор, като създаването на нови обучителни програми и прочее.

Създателят на Alibaba: След 30 г. най-добрият CEO може да е робот

Въпреки всичко това, ситуацията не е толкова апокалиптична. При появата на персоналния компютър също се прогнозират подобни сценарии, но впоследствие се оказа, че компютрите изтриха дадени професии, но създадоха купища нови работни места. Така, ако работниците искат да се развиват, то работа за тях винаги ще има.

Според проучването, автоматизацията няма да застраши работни позиции, свързани с управлението на хора, социални взаимодействия или изказването на експертиза.

Градинарите, водопроводчиците и хората, заети с грижата за деца или възрастни хора, също са сред по-слабо застрашените работници. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg