Ротшилд, който напусна семейното гнездо, но остана приказно богат

4868
Ротшилд, който напусна семейното гнездо, но остана приказно богат

© Якоб Ротшилд; снимка: YouTube

Преди четири десетилетия Якоб Ротшилд прави нещо, което мнозина определят като лудост.

След семеен спор той обръща гръб на една от най-богатите и влиятелни европейски банкови династии, за да преследва собствените си цели.

Днес Якоб Ротшилд планира да се пенсионира като създател на банкова империя, простираща се в пределите на Франция, Швейцария и Великобритания. 

Ротшилд и неговото семейство са най-големите акционери в RIT Capital Partners Plc - инвестиционна компания, чиито акции поскъпнаха с 7.4% през тази година, увеличавайки личното му състояние до над 1 млрд. долара, по данни на Bloomberg Billionaires Index.

83-годишният Ротшилд обяви през миналия месец, че ще се отегли от поста председател на Борда на директорите в RIT Capital, оставяйки зад гърба си кариера, продължила шест десетилетия.

По време на годишната среща на RIT Capital в Лондон Ротшилд посочи, че той и неговото семейство ще останат акционери, елиминирайки притесненията, че евентуална продажба на дела му може да навреди на цената на книжата.

Плановете за пенсиониране на Ротшилд са налице от няколко години, като той ще остане индиректно обвързан с дейността на комапнията и след оттеглянето си.

Начало на банковата династия е дадено от Майер Амшел Ротшилд - дилър на редки монети, през 1744 г. Той е съветник на германските аристократи по въпроси, свързани с техните финанси. Ротшилд праща петте си сина в големите еврипейски градове, за да правят бизнес с национални правителства, закъсали за пари.

Натан Майер Ротшилд първи прави бизнес в чужбина, като пристига в Англия в края на 18-и век. Той основава банка, носеща неговото име, през 1810 г. и придобива известност чрез финансирането на британските военни операции в Наполеоновите войни.

11-те най-богати фамилии в светаДокато по-голяма част от хората живеят от заплата до заплата или още по-лошо, по света има хора, които са не просто богати, а имат повече пари, отколкото бихме могли да си представим

Около 150 години по-късно Якоб среща опозиция в опитите си да разшири банковите услуги в лицето на своя баща Виктор и неговия братовчед Евелин, който поема поста председател на Борда на директорите от Виктор в N.M. Rothschild & Sons Ltd. през 1976 г. Тези неразбирателства карат Якоб да напусне гнездото на семейство Ротшилд.

Запазването на контрола в семейството било приоритет пред разширяването на дейността, казва британският историк Найъл Фъргюсън, добавяйки, че това е сериозен разрив в английския клон на семейство Ротшилд.

Седем години преди разрива, N.M. Rothschild & Sons се слива с базирана в Париж банка, която се притежава от френския клон на семейството.

Швейцарският клон на семейството, който стои зад  Edmond de Rothschild Suisse SA, междувременно цели да направи базираната в Женева банка частна, като част от плановете за разширяване.

Първоначално познат като Rothschild Investment Trust, RIT приема съкратеното си име, след като Якоб излиза от британския бизнес на семейството. Но изваждането на „Ротшилд“ от името на бизнеса не му пречи да разгърне възможностите си.

Откакто компанията дебютира на фондовата борса в Лондон през 1988 г., в зората на дерегулирането на финансовите пазари, записва растеж от над 1500%, засенчвайки пазарната оценка както на швейцарската, така и на френската банка на семейство Ротшилд.

Балансираната инвестиционна политика на RIT привлича инвеститорите, тъй като обещава защита и дългосрочен растеж.

"Става дума по-скоро за костенурка, отколкото за заек“, казва Лайт Халаф, старши анализатор в брокера Hargreaves Lansdown Plc, който държи дял от 8.6% в RIT. “Това е добър избор за по-консервативно портфолио или може да бъде използван за основа за дългосрочно портфолио“, казва той.

Репутацията на Якоб Ротшилд също е мощен инструмент за привличане на инвеститори. Получил образованието си в Eton College и University of Oxford, той става партньор в N.M. Rothschild & Sons четири години след като се присъединява към семейната банка, където управлява отдела по корпоративни финанси.

Освен RIT, Якоб става съосновател и на St. James’s Place Plc - компания за управление на активи, част от индекса FTSE 100.

RIT е синоним на лорд Ротшилд, казва Алън Брийрли, анализатор в Canaccord Genuity Group Inc. „Това дава на инвеститора достъп до безпрецедентна мрежа от контакти. Това е много мощен бранд“, казва той.

Седмото поколение поема властта в банковата династия РотшилдДавид де Ротшилд ще напусне поста председател на Rothschild през това лято, за да предаде управлението на своя син Александър, който е седмо поколение наследник на фамилията

Дори с 1 мрлд. долара срещу неговото име, Якоб е далеч от това да бъде сред най-заможните представители на семейството си.

Само на база операциите на британския клон на бизнеса, Натан Ротшийлд е изградил състояние, възлизащо на над 10 млрд. паунда (13 млрд. долара), по данни на изданието The Richest of the Rich.

Дялът на Якоб Ротшилд и неговото семейство в RIT конкурира притежанията на клана Ротшилд в тяхната френска банка, които възлизат на около 840 млн. долара. 87-годишният Евелин де Ротшилд продаде дяловете си в семейната холдингова компания през 2007 г. за около 200 млн. евро (223 млн. долара).  

Част от богатството на Якоб Ротшийлд идва от наследство, което той получава след смъртта през 1988 г. на своята братовчедка Дороти. На стойност 76 млн. паунда, наследството се води най-голямото към онзи момент в историята на Великобритания.

Това наследство върви с отговорността да управлява операциите, свързани с имението Waddesdon Manor – къща от 19-и век, построена от един от неговите богати предшественици барон Фердинанд. Имотът е изграден, за да бъдат излагани в него произведения на изкуството.

Якоб Ротшийлд контроли имението чрез благотворителна огрнизация, която има активи за 655 млн. паунда към края на февруари 2018 г. Тези активи, включително дял от близо 10% в RIT, са изключени от изчисленията за богатството на Якоб Ротшилд.

62-годишният Джеймс Лий-Памбертън ще стане председател на Борда на директорите в RIT, след като Ротшийлд се отегли. Син на бившия гуверньор на централната банка на Англия, Лий-Пембертън сега заема същата позциия в звено на британското министерство на финансите, създадено през 2008 г., което управлява дялове на закъсали британски банки в резултат на последиците от финансовата криза.

Кой е най-младият президент в историята на Франция?На 21 декември Еманюел Макрон ще навърши 40 години

Следващата среща на RIT ще бъде през април 2020 г. - месецът, в който Якоб Ротшилд ще навърши 84-годишна възраст, като този път той ще присъства като редови инвеститор. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg