Рубини: 30% риск от разпад на еврозоната

1456
Рубини: 30% риск от разпад на еврозоната

Видният икономист от Нюйоркския университет Нуриел Рубини оценява на 30 процента риска от разпадане на еврозоната в резултат на преструктурирането на държавните дългове и излизането от нея на слаби от икономическа гледна точка страни. Това е най-лошият сценарий за развитие на събитията, се казва в негова публикация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Рубини в най-добрия случай страните от еврозоната "с големи трудности ще излязат от сегашната криза през следващите няколко години". Той обяснява прогнозата си с това, че "основополагащите проблеми на еврозоната както и досега не са решени".

Икономистът включва в тях големите бюджетни дефицити и държавни дългове, които трудно ще бъдат съкратени съществено.


Рубини обяснява това с негативното отношение на правителствата и обществото към бюджетните икономии и структурните реформи. Макар че създаването през май на фонд от 1 трилион долара предотврати незабавния срив на Гърция и разпадането на еврозоната, сега спредовете по държавните дългове в страните от периферията на еврозоната са се върнали към равнищата от пика на кризата през май.

Според Нуриел Рубини набързо извършените финансови тестове за устойчивост в еврозоната са имали за цел да убедят пазарите, че на европейските банки са необходими само 3.5 милиарда евро под формата на нов капитал.

Той е убеден, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, което допринесе за подем на финансовите пазари и на еврото, има само временен характер.

Брутният вътрешен продукт (БВП) във всички страни от периферията на еврозоната или намалява (Испания, Ирландия, Гърция), или едва-едва нараства (Италия и Португалия), отбелязва икономистът.

Както в Германия, така и в останалите страни от еврозоната, посочва Рубини, са налице едни и същи фактори, които водят към забавяне на растежа в страните с най-развита икономика през втората половина на 2010 година и през 2011 година. Именно затова той е убеден, че Гърция е загубила платежоспособността си, а принудителното преструктуриране на държавния й дълг вече е неизбежно. Тъкмо по същите причини със сериозни проблеми се сблъскват и Испания и Ирландия, изтъква американският икономист.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg