Рубини предрича ръст на суровините през 2010 г.

486
Рубини предрича ръст на суровините през 2010 г.

Цените на суровините може да продължат ралито си през 2010 година, в резултат на отслабването на световната рецесия, прогнозира Нуриел Рубини.

„Когато световната икономика тръгне към ръст, вместо рецесия, ще видим ново увеличение на цените на суровините, особено следващата година" коментира Рубини на конференция в Австралия. „Вече има потенциално светлина в края но тунела", казва той.

Цените на суровините скочиха с най-много от четири месеца насам на 30 юли, в резултат на спекулации, че най-лошото от рецесията е отминало и потреблението на зърнени култури, метали и горива ще се възстанови.

Алън Грийнспан каза вчера, че най-суровата рецесия в САЩ от поне пет десетилетия може да приключва и ръстът може да се окаже с темп над очакванията на икономистите. Петролът скочи с 56% през 2009 г., а медта с 86 на сто.

Рубини предрече на 23 юли, че световната икономика ще започне възстановяване си към края на 2009 г., преди отново да попадне в рецесия в края на 2010 или 2011 г., поради нарастващия държавен дълг, по-високите цени на петрола и липсата на нови работни места.

Ръстът в Китай, най-големият потребител на метали, се усили през второто тримесечие до 7.9%. Според Рубини Китай ще постигне целта си от 8 на сто ръст през 2009 г.

Повишението в цените на суровините ще помогне на австралийския долар. Страни като Австралия, Нова Зеландия и Канада имат т. нар. суровинни валути, защото суровините генерират над 50% от общия износ.

Това възстановяване ще продължи бавно във времето, казва Рубини. Световната икономика може да се свие с 2 на сто тази година и да отчете ръст от 2.3% през следващата.

Петролът се търгува над 70 долара за барел днес, за първи път от месец, поради спекулации че търсенето ще се увеличи, в резултат на възстановяване на икономиките.

Щатската икономика е вероятно да расте с по 1% през следващите две години, също прогнозира Нуриел Рубини миналия месец.

Нека припомним, че през юли 2006 г. предрече финансовата криза. През февруари миналата година също предрече катастрофален срив, който централните банкери няма да могат да спрат и който ще доведе до фалит на големи банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg