Русия и Италия ще строят нов газопровод по дъното на Черно море

445

Русия и Италия днес се договориха да построят нова газопроводна система "Южен поток" от Русия до Европа през акваторията на Черно море, съобщи БТА.

Меморандумът за взаимно разбирателство за осъществяването на съвместния проект на Газпром и Ени (Eni) бе подписан днес в Рим в присъствието на министъра на икономическото развитие на Италия Пиерлуиджи Берсани и министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко.

Документът предвижда подготовка на техническата и икономическата обосновка на проекта, провеждане на необходимия анализ на политическите и нормативните му аспекти, както и определяне на реда на сътрудничество между двете компании при проектирането, финансирането, строителството, техническата и търговската експлоатация на газпоровода.

В съвместно изявление министрите одобриха плановете на компаниите за създаването на новата газопроводна система. "Южен поток" е система от нови газопроводи, които ще съединяват Русия и Европейския съюз по дъното на Черно море.

Днешното споразумение е поредната крачка към реализирането на споразумението между Ени и Газпром, подписано през ноември 2006 година.

Пропускателната способност на "Южен поток" ще бъде определена в рамките на техническата и икономическата обосновка с цел оптимизиране на загубите и с отчитане на пазарните изследвания, които ще се проведат в транзитните страни и на крайните пазари.

Предвижда се морският участък на газопровда да минава по дъното на Черно море от станцията "Береговая" на руското крайбрежие до крайбрежието на България. Общата дължина на черноморския участък ще е около 900 км, а максималната дълбочина - над два километра. За наземния участък от България се разглеждат два възможни маршрута - един на северозапад и един на югозапад.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg