Русия каза "Да" на Бургас-Александруполис

337
Русия каза

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е направила избор в полза на проекта Бургас-Александруполис и ще го реализира последователно, предаде днес ИТАР-ТАСС.

"От наличните варианти направихме избор в полза на този проект и ще се движим последователно", заяви Путин след края на преговорите с премиера на Гърция Костас Караманлис.

Путин припомни, че в началото Русия е имала няколко варианта - "Първо: направление Турция, извеждане на допълнителни потоци към Европа, след което излаз към северната част на Европа. И трето: Бургас-Александруполис", подчертавайки, че Русия е избрала последния.

"Бургас-Александруполис е важен проект както за нас, така и за цяла Европа, тъй като става въпрос не само за увеличаване на обема на доставките на петрол в Гърция, но и за увеличаване на доставките на руски и добиван в Каспийския регион петрол на европейските пазари", каза Путин.

Президентът припомни, че днес е бил подписан "важен документ, който е етап към приключване на съгласуването на всички позиции по този проект".

"Днес в рамките на посещението бе подписано тристранно (Русия, България, Гърция) споразумение за създаване на Международна проектна компания Бургас-Александруполис. Този документ е реална и може да се каже предпоследна стъпка по пътя към началото на практическата реализация на този изключително важен проект", заяви на пресконференция руският президент.

След края на разговорите си с гръцкия премиер, Путин отбеляза също, че Русия е готова да продължи работата с Гърция по проекта "Южен поток" до 2040 г., като обемът на доставките на газ в Европа ще бъде увеличен двойно, съобщи ИТАР-ТАСС.

Южноевропейският газопровод, който ще бъде изграден на паритетна основа от Газпром и италианската ЕНИ (ENI), ще преминава по дъното на Черно море от Русия до България, откъдето газовият поток може да бъде насочен по южния вариант към Италия или по северния през Румъния към Унгария, Чехия, Австрия, Германия. При това, както по-рано заяви заместник председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев, тези маршрути могат да станат взаимодопълващи. Не се изключва и участието на трети компании в проекта.

Първите доставки на газ по Южен поток ще започнат през 2013 г., отбелязва ИТАР-ТАСС. Общата дължина на черноморската част на газопровода ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина над 2000 метра. В рамките на проекта в Европа ще
постъпват до 30 млрд. кубични метра годишно не само руски, но и средноазиатски газ, отбелязва агенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg