Руската икономика нараства с 8.5% през първото тримесечие

425
Руската икономика нараства с 8.5% през първото тримесечие

Икономиката на Русия е нараснала с 8.5% на годишна база през първото тримесечие на 2008 г., повече отколкото икономистите очакваха, след като потребителското търсене е предизвикало инвестиционен бум, пише Bloomberg.

Икономиката на страната е нараснала с 9.5% по време на последното тримесечие на 2007 г., според статистическата служба на Русия. Цифрата за първите три месеца на тази година надхвърли осреднената предварителна прогноза на 11 икономисти, които очакваха 8% ръст.

Икономическият растеж в т. нар. BRIC страни (Бразилия, Русия, Индия и Китай) надминава този в САЩ, Япония и еврозоната, поддържан основно от ръста на заплатите, инвестициите и потребителските разходи. Бързото нарастване също така поддържа инфлацията, която се ускори до 15.1% през май, и може да се окаже сигнал, че икономиката прегрява, смятат анализатори.

Индустриалното производство в Русия е нараснало с 9.2% на годишна база през април, което е най-голямото увеличение от девет месеца насам, след като производството на камиони, автомобили и строителни материали скoчи.

Темпът на растеж поставя под натиск инфраструктурата и може да е знак, че икономиката прегрява, според финансовият министър на Русия Алексей Кудрин, чиито опасения наскоро бяха споделени от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

Заплатите са нараствали с повече от 12% всеки месец от началото на годината, в следствие на което се е увеличило търсенето на жилища и потребителски стоки. Правителството очаква десетата най-голяма икономика в света да нарасне със 7.6% тази година, след като отбеляза ръст от 8.1% през 2007 г.

Търсенето от страна на компаниите и потребителите е предизвикало увеличаване на вноса с 53% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2007 г, според статистическата служба.

Строителният сектор бележи ръст от 28.3% през първата четвърт на годината, в сравнение с 28.1 ръст на годишна база отчетен за същия период на 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg