С кои държави търгува САЩ?

1287
С кои държави търгува САЩ?

© Pixabay

САЩ е най-голямата икономика в света. Търговската й политика често изменя ландшафта на световната икономическа карта.

С кого търгува САЩ? Кои са най-големите й търговски партньори?

Отговор на този въпрос дава CNN чрез публикация на база данните на Бюрото за икономически анализи на САЩ, актуални за 2016 г.

Външната търговия на страната възлиза на 4.9 трилиона долара, като Канада, Мексико и Китай са основните й търговски партньори, оформяйки търговия за около 1.9 трилиона (данните не разглеждат ЕС като единен търговски партньор). 

Най-големият пазар за американски стоки и услуги, логично, е Канада. През миналата година щатският износ за северната им съседка достига 320.8 млрд. долара, или 14.6% от общия износ.

Мексико е вторият най-важен пазар за САЩ с износ за 261.7 млрд. долара, или 11.9% от общата цифра.

Китай е на трето място, като страната е внесла американски стоки за 169.8 млрд. долара, което оформя 7.7% от общия износ на САЩ.

Следващите в подреждането са Великобритания (5.5% от общия износ), Япония (4.9%), Германия (3.7%), Южна Корея (2.9%), Ирландия (2.6%), Швейцария (2.5%), като челната десетка се допълва от Холандия (2.5%).

1.3% от щатския износ, или 27.7 млрд. долара, се дължат на пазара на Саудитска Арабия.

Интересно е да се отбележи, че Русия е внесла американски стоки за 10.3 млрд. долара, което се равнява на 0.5% от общия износ на САЩ.

ЕС, САЩ и Китай държат близо половината от световната търговияКитай е водещ износител в света, а САЩ са с най-висок дял в световния внос

От гледна точна на вноса, американският пазар разчита най-много на стоки и услуги с произход Китай – внос за 478.8 млрд. долара, или 17.8% от общата цифра.

Вторият най-голям вносител в страната е Мексико с реализирани стоки и услуги за 318.6 млрд. долара, или 11.8% от общия внос. Канада се нарежда на трето място с реализирани стоки за 307.7 млрд. долара, или 11.45 от общата сума.

Челната десетка се допълва от Япония (6.1%), Германия (5.5%), Великобритания (3.9%), Южна Корея 935), Индия (2.7%), Франция (2.3%) и Ирландия (2.3%).

Саудитска Арабия е изнесла стоки и услуги за САЩ в размер на 18.1 млрд. долара, което оформя дял от едва 0.7% от общия внос на страната.

Руският износ за САЩ възлиза на 16.9 млрд. долара, или 0.6% от общата цифра, като това условно значи, че Русия изнася за САЩ повече, отколкото внася от там.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg