Съдбата на плана за финансова стабилизация на САЩ в ръцете на Китай?

389
Съдбата на плана за финансова стабилизация на САЩ в ръцете на Китай?

Реализацията на пакета от мерки за финансова стабилизация на САЩ, на стойност 700 млрд. долара, зависи от външните инвеститори и най-вече от Китай, коментира Wall Street Journal.

Правителството възнамерява да емитира държавни облигации за тази сума на външните пазари, а Китай е основен държател на дългови задължения на Министерството на финансите на САЩ на обща стойност почти 1 трлн. долара.

Спасяването на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, в чиито облигации инвестира Китай, бе продиктувано главно от стремежа на Вашингтон да запази доверието на външните инвеститори на фона на кризата на финансовите пазари в САЩ. От началото на годината вече 13 американски банки фалираха.

Ако Китай и близкоизточните инвеститори не проявят интерес към ценните книжа на хазната на САЩ, то правителството ще се наложи да вдигне лихвените проценти, за да предотврати сериозни заплахи за финансовата стабилност на страната.

Размерът на дългосрочните държавни облигации на САЩ е около 4 трлн. долара, повече от половината от които са собственост на чуждестранни инвеститори. Както отбелязва вестникът, преди 10 години  бе невъзможно да се предположи, че спасяването на икономиката ще зависи от чуждестранния капитал.

Законопроектът за мерките за извънредна стабилизация на финансовите пазари на САЩ се очаква да бъде одобрен от Сената в следващата сряда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...