Само 1% дели S&P 500 от четиригодишен рекорд

981
Само 1% дели S&P 500 от четиригодишен рекорд

Наблюдавайки бурното недоволство на гърците от решението на правителството да приеме условията на международните кредитори на страната, инвеститорите са наясно, че балканската държава все още има да извърви дълъг път, преди да се похвали твърдо, че е избегнала фалита.

Въпреки всичко, Уолстрийт приветства напредъка към разрешаването на елинската епопея, и реши да се вслуша в думите на европейския комисар по икономическите и монетарни въпроси Оли Рен, който изрази увереността си, че до следващата среща на финансовите министри от еврозоната Гърция ще е изпълнила докрай поставения й ултиматум, включително да конкретизира какви точно мерки ще предприеме, за да съкрати бюджетните си разходи с още 324 млн. евро.

Облекчението на инвеститорите вдигна бенчмарк индекса S&P 500 само на един процент разстояние от най-високото му ниво от юни 2008 г. насам - 1,363.61. От началото на годината до сега надеждите, че европейската криза няма да има толкова катастрофален ефект върху глобалната икономика, колкото се считаше по-рано, доведе до скок на показателя от цели 7.5%.

В понеделник компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, бяха сред първите, които се възползваха от успокоените тревоги на инвеститорите, и Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с 1.1%. Най-големият производител на строителна и минна техника в света Caterpillar се покачи с 1.7% до $113.70.

Финансите също тръгнаха нагоре, макар и с по-умерено темпо, като KBW Bank Index напредна с 0.8%, а 19 от общо 24 позиции, включени в показателя, приключиха деня на позитивна територия. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 2.2 на сто до $8.25, а на JPMorgan – с 1.8% до 38.30 долара.

Неоспорим фаворит за деня обаче бе Apple, които продължават възхода си вече четвърта поредна седмица, а в понеделник за пръв път прекрачиха психологическата граница от 500 долара, след като се вдигнаха с 1.9% до 502.60 долара. Рожбата на Стив Джобс отчете повече от двоен скок на печалбите си за последното тримесечие и дори и след последния марш на котировките, акциите продължават да се търгуват на по-малко от половината от средната им стойност от 1990 г. насам, сочат изчисления на Bloomberg.

Chesapeake Energy Corp. също се наредиха сред любимците на Уолстрийт, като поскъпнаха с 2.4% до 22.66 долара. Операторът на сонди за природен газ обяви, че през 2012 г. планира продажби на активи за около 12 млрд. долара. Президентът на компанията и главен изпълнителен директор Обри МакКлендън се закле да ореже дългосрочните задължения на дружеството с 25% до края на годината.

Advanced Micro Devices скочиха с 3.4% до 7.29 долара, след като Sanford C. Bernstein повишиха оценката си за производителя на процесори за персонални компютри.

Regeneron Pharmaceuticals Inc. бяха най-силно представилата се позиция от Russell 1000 Index. Акциите на фармацевтичния производител напреднаха с 12 на сто до 114.65 долара, след оптимистични прогнози относно продажбите на медикамента за очни заболявания Eylea.

International Paper се похвалиха, че са финализирали покупката на Temple-Inland в транзакция, оценявана на около 4.5 млрд. долара, и котировките по позицията се изстреляха с 4.5% нагоре до 33.02 долара.

Не всички новини за деня обаче бяха слънчеви, като мрачни облаци надвиснаха именно над производителя на соларни панели First Solar Inc. Книжата на дружеството регистрираха най-силното понижение от S&P 500 – цели пет на сто до 41.72 долара, след като Brigantine Advisors понижиха оценката си за компанията.

Ревизии на оценката на AmerisourceBergen Corp. и Monster Worldwide, направени съответно от Robert W. Baird & Co. и Citigroup, удариха и тези две позиции. Дяловете от дистрибутора на лекарства паднаха с 3.6% до 37.21 долара, а онлайн агенцията за набиране на персонал отстъпи с 2.9 на сто до 7.01 долара.

Каквито и съмнения да имат инвеститорите относно благоприятния завършек на съвременната гръцка одисея, те загърбиха най-лошите си предчувствия в понеделник. Бенчмарк индексите стартираха деня на позитивна територия и след кратък спад извоюваха повишението си от 72.81 пункта или 0.6% за Dow Jones Industrial Average, до 12 874.04. Standard & Poor's 500 се вдигна с 0.7% до 1 351.77, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с едно на сто до 2 931.39.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Miki
# 0
10:03 | 26 March 2012
Created the graeestt articles, you have.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg