Само най-коравите трейдъри успяват в Glencore

2833
Само най-коравите трейдъри успяват в Glencore

Те са специална порода. Оприличават ги на роботи или последователи на религиозна секта, заради непоколебимата отдаденост на компанията и работата си, пише Reuters.

Животът на топ трейдър в Glencore, водещата компания за търговия със суровини в света, означава дълги изтощителни часове на работа и огромно напрежение за сключване на убийствени сделки, възнаграждавани щедро с финансови средства и приятелско отношение, наподобяващо семейни връзки.

Изкусните търговци на Glencore може би са най-ценният актив на потайната швейцарска компания, която във вторник обяви, че ще излезе на борсата.

Когато компанията се листне през следващия месец дяловете на близо 500-те партньори в нея ще струват средно по 120 млн. долара при очаквана пазарна оценка на компанията от 60 млрд. долара.

"Работата в тази компания е много тежка и много напрегната. Там разполагат с ръководни екипи, които създават и изграждат култура на постигането на високи резултати сред ключовите служители, както и големи стимули за постигането на подобни резултати", казва Хенри Алексалин, старши кредитен анализатор в BNP Paribas в Лондон.

Там средата на работа под огромен натиск е подобна на тази в инвестиционните банки като Goldman Sachs, а дори и по-екстремна според него. "Работата включва много повече командировки, а личният им живот остава на заден план"

Силно мотивирана група от топ трейдъри, които преминават през щателен процес на селекция, са изградени като че ли по шаблон, според източници близки до компанията, които са пожелали анонимност.

"Тези, които оцеляват, са много корави. Могат да се случват най-различни ужасни неща, но те рядко губят самообладание", казва един от източниците, които има приятели в Glencore.

Според него служители на швейцарската компания носят постоянно лаптопи и телефони Blackberry, когато са на почивка, отговарят на по 400-500 имейла и са в наличност по 24 часа в денонощието.

Според друг източник, който е работил с високопоставени служители на Glencore, изградената култура на упорита работа и стремеж да вървиш нагоре или да бъдеш отстранен, може да бъде безмилостна и дори наподобява някакъв култ.

От Glencore твърдят, че не наемат високопоставени служители отвън, а разчитат само на повишаването на собствени служители, за да поддържат "много силна корпоративна култура".

Много от топ трейдърите на компанията са постоянно на път, движейки се между повече от 50-те офиса на групата в 40 страни и предимно между офисите в Швейцария, източното крайбрежие на САЩ, Лондон, Ротердам, Пекин, Москва и Сингапур.

Човек, работил за Glencore, казва: "Обикновено работех по 10-12 часа на ден. Хората смятат, че вечер присъстваме само на бляскави партита, но истината е, че заради стреса през деня, рядко излизах вечер през седмицата."

Този стрес отчасти може да бъде обяснен от наложената култура на работа, в която грешките не се толерират.

"Ако направиш грешка и загубиш пари на компанията, тогава цялата компания ще ти се смее, защото се разпращат имейли до голяма част от служителите," казва един от източниците.

"Трейдърите се научават да бъдат наистина внимателни, защото в противен случай цялата компания ще ти се присмива и ще си изгубиш бонуса."

И докато стресът може да бъде огромен, между трейдърите има силна връзка, която е насърчавана от главният изпълнителен директор Айвън Гласенберг, който проправя пътя си до върха в компанията, след като започва преди 25 години като търговец на въглища в Южна Африка.

Гласенберг е известен със сприхавия си нрав, когато нещата се объркат, но и с това, че изгражда лоялност у търговците си, които биват наемани млади и от тях се очаква да направят кариера в компанията.

Група трейдъри дори често се присъединява към 54-годишния шеф по време на ежедневен му джогинг. Този тип връзки в компанията ограничава вероятността от напускане на служители, когато тя стане публична в Лондон и Хонконг през следващия месец.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg