Самотни и бедни: Необвързаните живеят по-зле от семейните двойки

5056
Самотни и бедни: Необвързаните живеят по-зле от семейните двойки

На днешния празник на влюбените милиони долари ще бъдат изхарчени за плюшени мечета, шоколадови изделия, скъпи бижута и много други подаръци в името на любовта. И докато за някои хора денят ще бъде изпълнен с романтика, други изобщо няма да празнуват.

Проучване показва, че 45% от пълнолетните американци няма да отбележат празника на Св. Валентин. Голяма част от тях са необвързани и може би се нуждаят от по-специано внимание от страна на правителството в икономически план, защото се оказва, че самотните сърца не могат да се похвалят със същия жизнен стандарт, който имат техните семейни съграждани, пише Marketwatch. 
 
Статистиката показва, че при необвързаните американски граждани се наблюдават по-високи нива на безработица и доходите им са по-ниски, отколкото тези на семейните и съжителстващите на семейни начала. При самотните дами безработицата е най-висока - малко над 6%, докато при ергените тя е малко под 6 на сто.

При обвързаните, но неженени американци, равнището й е около 5 на сто, докато при семейните е под 3%. 
 
Отчасти по-ниският жизнен стандарт на необвързаните се обяснява с това, че според статистиката женените американци като цяло са по-възрастни и оттам - по-високообразовани. Освен това те могат да се възползват от някои привилегии, с които необвързаните не разполагат, например възможността да разчитат на своята половинка, ако останат без работа.

Двойките споделят много от разходите си за жилище, абонаменти за телевизия и интернет, комунални услуги, покупки за бита и други неща, които иначе човек трябва да плаща сам. 
 
В съвременното общество делът на хората, които живят самостоятелно, е рекордно висок, което не е характерно само за САЩ, а и за почти всички останали развити икономики. Конкретно в Съединените щати възрастните американци, които нямат съпруг, съпруга или гадже, са над 40% от населението.

Хората прекарват повече време сами заради отлагането на брачното съжителство във времето, а и заради увеличаващата се степен на финансова независимост при жените. 
 
Тази тенденция не е с непременно негативен отенък. Някои от икономическите ефекти са изцяло положителни, особено за дамите, тъй като те имат възможност за по-успешно кариерно развитие и по-високи доходи в по-късния етап на живота си. Проблемът, според Marketwatch, се крие в държавната политика, която в момента поощрява семейното съжителство и донякъде "санкционира" самостоятелното съществуване.

Хората, които имат сключен брак, например, могат да се осигуряват за пенсия, дори да нямат облагаеми доходи, както и да се възползват от по-добри условия при застраховане. Тези, които нямат деца, пък са изключени от механизмите за данъчен кредит, което означава, че бездетните американци с ниски доходи на практика са натоварени с по-голямо данъчно бреме от останалите. 
 
В днешно време на личното благосъстояние и икономическата сигурност се гледа като на предварителни условия за евентуалното "задомяване", отбелязват експертите, цитирани от Marketwatch. Наблюдава се и разлика в семейния статус според образованието.

Оказва се, че процентът на женените американци с висше образование е доста по-нисък, отколкото при хората със средно или по-ниско. Освен това 41% от хората, които нямат сключен брак, изтъкват като основна причина за това липсата на финансова стабилност.

Това води до много любопитен парадокс - много хора смятат, че не могат да си позволят брак по чисто икономически причини, а в същото време данъчната система ги "наказва" заради това, че живеят самостоятелно. 
 
Другите важни фактори, които влияят върху жизнения стандарт си остават полът и расата. Самотните жени продължават да печелят по-малко от мъжете, но в същото време при тях нивата на безработица са по-ниски.

Оказва се, че за американските работодатели женените мъже са по-ценни като служители, отколкото неженените. Точно обратното обаче важи за нежния пол -  необвързаните дами си намират работа по-лесно от семейните. При несемейните чернокожи мъже и жени нивата на безработица са стряскащо високи, съответно от 10.43% и 8.92%. 
 
От Marketwatch отбелязват, че хората, които живеят на семейни начала, но нямат сключен брак, могат да се похвалят с доста по-добро икономическо положение от необвързаните, но в същото време изостават от семейните двойки. Една от причините е, че те не могат да се възползват от юридическите и данъчните привилегии, които дава брачното съжителство. 
 
В крайна сметка, някои икономисти стигат до заключението, че е време държавата да престане да "фаворизира" семейното съжителство, за да може да гарантира, че социалната политика работи еднакво добре за всички граждани, независимо от семейния им статус.

По думите им причинно-следствената връзка вероятно е обърната и тезата, че самостоятелното съществуване води до бедност, по-скоро трябва да отстъпи място на друга теория - че за хората с по-нисък жизнен стандарт е много по-трудно да намерят своя партньор в живота.     

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg