Сан Марино – Елдорадото на търговците

1536
Сан Марино – Елдорадото на търговците

Сан Марино днес е нещо като Елдорадо за многобройните чужденци, включително и италианци. Но не само изгодното пазаруване в магазините, красивите пейзажи, музеите и паметниците на културата привличат все повече хора в малката република, предава БГНЕС.

Освен от величествения хълм Титан, на който е разположена Сан Марино, непритежаващите жителство в републиката биват привличани най-вече от възможността за добри сделки. Основният бизнес на малката република е свързан най-вече с международната търговия.

През последните три години вносът отвън се е удвоил, като най-голяма част от стоките през 2007 г. са дошли от Китай. 24.5 милиона продукти за 119 милиона евро са били внесени оттам. Следват ги Съединените щати, Тайван и Италия. Изненадващ е най-вече фактът, че Сан Марино внася предимно дрехи – мъжки сака и панталони, както и дамски сака. Само през миналата година 18 милиона продукти от този вид са били внесени в Сан Марино, а през предишната година пък републиката е внесла 36 милиона ризи. На второ място в импорта са детските играчки – на всеки жител на Сан Марино се падат по 197 тона играчки. Всички тези стоки след това биват изнасяни към Източна Европа, най-вече Румъния, Русия и Украйна.

Мнозина се питат обаче какво са направили жителите на Сан Марино с 18.5 милиона дрехи, внесени миналата година? Имайки предвид, че републиката е изнесла 4 милиона дрехи, то излиза, че гардеробите на 30-те хиляди жители на Сан Марино преливат от облекла. Всичко това кара следователите да предполагат, че всъщност гигантският внос захранва търговията на черно в Италия.

Обяснението на този феномен се крие най-вече в неособено строгите търговски закони в малката република. Стокообменът се облага само един единствен път с акцизи и мита върху стойността на внесените продукти. По този начин търговецът бива облаган със 17% върху стойността само в момента на внасянето на стоката, обяснява Джузепе Марини, преподавател по търговско право в Университета на Бергамо.

Въпреки всичко това обаче не бизнесът, а банките и индустрията са основните печеливши пера на икономиката на Сан Марино. Според статистиката през 2006 г. индустрията е допринесла за 41%, а банките - за 17.4% от БВП на републиката. Данъчната система на Сан Марино обяснява и феномена с процъфтяването на непрекъснато раждащите се нови фирми и работни места.

Безработните в републиката са едва 2% от населението. На всичкото отгоре в Сан Марино всеки ден отиват да работят и 6000 италианци. Най-голямата част от фирмите са малки – 3200 от 5600 фирми са еднолични. Такива са дори фирмите в занаятчийската сфера и строителството, които получават помощи. През тази година те са на стойност 40 милиона евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg