Саркози обяви война на ромите

1229
Саркози обяви война на ромите

Във Франция живеят около 400 000 роми, голяма част от тях - неуседнало. След убийството на един ром в Сен Енян и последвалите опустошения, президентът Саркози извади от чекмеджето любимата си тема: ред и законност.

Гледката в малкото градче Сен Енян е всичко друго, но не и идилична. Разярени роми изпотрошиха къщи и подпалиха коли, включително местния полицейски участък. Няколко дни по-рано жандармерията беше застреляла един от тях - млад мъж на 22 години. Той седял до шофьора на една кола, която полицията се опитала да спре за проверка.

Представител на прокуратурата твърди, че шофьорът отказал да спре, независимо от подканите на полицаите: "Вторият полицай, който е носел оръжие, видял колата да се носи срещу него и изстрелял два патрона, без да се цели в колата."

Единият от изстрелите обаче улучва смъртоносно 22-годишния ром. Спътникът му Мигуел отправя тежки обвинения срещу полицаите, които според него стреляли без предупреждение и без никаква нужда: "Ако ме бяха принудили да спра, щях да го направя. Защо стреляха по нас? Аз карах доста бавно, а те не подадоха никакъв сигнал, че искат да спра."

Мигуел е убеден, че полицията има предразсъдъци спрямо ромите, защото от няколко седмици в покрайнините на града се е заселил нелегален катун с около 200 коли: "Преследват ни, подвикват ни : "цигани", без да ги е грижа, че се трудим честно както всички останали" - оплаква се един от ромите. Аз например от четири години насам имам постоянна работа - казва той.

Безредиците в Сен Енян обаче бяха добър повод за президента Саркози да възроди за нов живот любимата си тема "Ред и законност". Асистира му суперконсервативният министър на вътрешните работи Брис Ортфьо:

"Неуседнало живеещите нямат по-малко права от останалите граждани, но нямат и повече. В какъв свят живеем, щом всеки посяга към саморазправа, пали магазини и тероризира населението?!"

Близо 400 000 роми живеят във Франция, мнозина от тях стануват временно на различни места, като например в Сен Енян, което е незаконно. Саркози сега иска да закрие нелегалните катуни. Френската Лига за човешки права е шокирана, защото вижда в това опит за колективна разправа с етническа мотивация: "Ако замените думата "роми" с "евреи", веднага ще установите накъде води всичко това" - казват правозащитниците.

Според тях Саркози умишлено разединява страната и се опитва да превърне неуседнало живеещите в изкупителна жертва за всичко, което не върви добре във Франция. Зелените дори обвиняват президента, че става дума за маневра за отвличане на вниманието от аферата за дарения около милиардерката Лилиан Бетанкур, от която имиджът на президента Саркози пострада доста сериозно.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg