Сърцето на европейската въглищна индустрия "позеленява"

2018
Сърцето на европейската въглищна индустрия

© Pixabay

Докато Европа се готви да похарчи милиарди евро, за да намали вредните си въглеродни емисии, една от държавите членки на Европейския съюз, използваща най-много въглища на глава от населението, се готви за истинска зелена революция, пише Bloomberg.

Полша в момента генерира над 70% от електричеството, което консумира, именно от въглищни централи. Управляващите във Варшава обаче имат намерение постепенно да намалят тази зависимост от изкопаемите горива и да се ориентират към възобновяемите източници.

Източноевропейската държава е на път да финализира енергийната си стратегия до 2040 г., а някои от най-големите компании, работещи в сферата на "зелената" енергия, се конкурират за участие в трансформацията на полската енергетика.


"Полша в момента е най-динамичният пазар, който съм виждал, откакто работя в сферата на възобнавяемите енергийни източници. Наблюдава се огромен интерес към вятърните електроцентрали, както на сушата, така и в морето", казва Гари Билс, който е регионален директор на консултантската компания K2 Management за Европа и Африка.

Това е ключов обрат в поведението на управляващата партия Право и справедливост, която доскоро се противопоставяше на реформите в сектора и лобираше в подкрепа на въглищната индустрия. Европейската комисия обаче предложи план на стойност 750 милиарда евро, който трябва да ускори постигането на климатичните цели на Общността.

А и в Полша общественото внимание все по-често се насочва към качеството на въздуха, който е с един от най-лошите показатели в цяла Европа. 

Това са основните причини, поради които Варшава планира увеличаване на възобновяемите енергийни източници с 65% в периода от 2019 до 2024 г. Основната част от тези нови мощности се падат именно на вятърните турбини в страната.

През 2025 г. обаче се очаква да започнат работа и първите полски офшорни вятърни паркове в Балтийско море.

Как индианците Навахо станаха основен играч в добива на въглища?Племето Навахо искаше да премине към зелена енергия, но вместо това се случи точно обратното

Полското министерство на климата разглежда тези проекти като приоритет, тъй като условията за инсталиране на вятърни турбини в Балтийско море са подходящи. Според изчисленията на правителството офшорните вятърни паркове имат капацитет да произвеждат до 10 гигавата годишно, което е около една четвърт от настоящото производство на електроенергия в страната.

А представители на някои от водещите компании в този сектор смятат, че потенциалът може да е в пъти по-висок.

По тази причина през следващите няколко години в Полша се очакват значителни инвестиции в енергийния сектор. Според държавната енергийна компания PGE ще са необходими капиталовложения в размер на 3 милиарда долара за оползотворяване на целия капацитет за производство на електричество от вятърни турбини в морето.

Някои от водещите международни енергийни компании, като Orsted, Equinor, RWE и Iberdrola, вече работят за подписването на споразумения с местните енергийни играчи, които имат лицензи изграждането на такива проекти.

Инвеститорите изчакват и приемането на ключов закон, който ще позволи държавните субсидии за строителството на офшорни вятърни паркове. 

Много от останалите държави по Балтийското крайбрежие, в това число Дания, Германия и Литва, вече разполагат със значителен капацитет за производство на вятърна електроенергия. Полша се надява, че със своите нови проекти може да се превърне в свързващо звено за целия "зелен" енергиен пояс в Прибалтийския регион, пише Bloomberg. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg