САЩ готви революция в експортната си политика

725
САЩ готви революция в експортната си политика

Барак Обама ще обяви днес сериозни промени в търговско-експортната политика на САЩ. Както се и очакваше, президентът ще оповести облекчен контрол върху износа на някои видове отбранителна и високотехнологична продукция, съобщават от пресслужбата на Белия дом.

„Утре (във вторник) президентът ще съобщи новите важни стъпки в процеса на реформиране на системата за контрол над износа и ще представи новата й схема. Промените ще засягат обектите на контрол, методите за контрол и методите за неговото управление. Реформата ще ни помогне да подсилим националната ни сигурност и да се съсредоточим върху наблюдение на износа на най-критичните стоки и технологии, както и да повишим конкурентоспособността на ключови сектори на американската промишленост и технологии", се казва в съобщението.

Администрацията на Обама полага сериозни грижи за ускоряване на ръста на щатската икономика, защото темповете на нейното възстановяване след кризата се оказаха под очакваните. Заедно с мерките по стимулиране на вътрешното потребление, американското правителство се опитва да увеличи и обемите на външната търговия. Почти веднага след идването си на власт през 2009 г. Барак Обама изтъкна удвояването на американския износ до 2014 г. за една от основните външнотърговски задачи. Оттогава насетне чиновниците се опитват да възродят сектора, включително и чрез либерализация на износа.

Обама разпореди през август 2009 г. да се направи ревизия на системата за контрол над експорта и да се прецени, до колко тя отговаря на изискванията на деня и на сегашните икономически и технологични реалности. Проучването показа, че сегашната система е твърде объркана, а забранителните й бариери са такива, че вместо защита на националната сигурност, тя ограничава способността на американското правителство да реагира на съвременните предизвикателства.

„Преструктурирането на списъка за контрол и въвеждането на ред в лицензионната практика ще бъдат революция в нашата система. По предварителни изчисления, в резултат на реформата, близо 74% от 12 хил. точки могат да бъдат преместени от „отбранителния" списък за контрол в търговския (на практика това ще доведе до отслабване на контрола), или изцяло ще бъдат изключени от системата. Общо по двата списъка обемът на изключените точки може да достигне 32%. Като примери можем да посочим спирачките при някои танкове. Тези устройства са напълно идентични със спирачните механизми, използвани при някои пожарни автомобили, намиращи се в свободна продажба, но поради това, че в документацията на първите е посочено „танк" и те попадат под ограничения", заявяват от Белия дом.

В основата на съществуващата система за контрол са двата списъка, с коренно различни подходи спрямо износа на стоки и технологии. „Списъците са изготвени от две различни служби. Поради това изникват много неясноти, неточности, пораждат се междуведомствени спорове, дълги месеци на задържане издаването на лицензии и разрешителни, а някои дори продължават с години", отбелязват от Белия дом.

Има три агенции за лицензиране в САЩ и всяка една от тях се ръководи по свои правила. Всяка една издава свои лицензи, въз основа на свои правила и списък с изисквания към износа. Всяка една агенция от тази структура използва собствена база данни и набор от „информационни технологии", поради което много често се случва, че е невъзможно да се узнае, попада ли някоя точка под експортни ограничения или не. Понякога дори самите държавни структури не са успявали да получат подобна информация.

В рамките на новата стратегия за контрол върху износа, агенциите ще изготвят нови критерии за вземане на решение за разрешаване на експорт и ще уеднаквят процеса по издаване на експортни лицензии.

„С реформата ще облекчим правилата за износ за нашата промишленост, на съюзниците и на задграничните партньори и ще позволи на правителството по-сигурна защита на най-чувствителните стоки и технологии, които гарантират националната ни сигурност", се казва в съобщението.

Администрацията планира да преразгледа списъците от стоки, забранени за износ и да ги унифицира. Става дума за стоките с двойно предназначение и тези с военно предназначение. Пред част от тях ще бъдат премахнати контролните мерки, но експортният контрол над най-чувствителните товари ще се затегне.

Най-високата степен на контрол ще се прилага към стоките и технологиите, които гарантират преимуществото на САЩ в областта на отбраната, разузнаването (те трябва да се произвеждат в Щатите), както и всичко, което е свързано с оръжията за масово унищожаване.

Ще има и други две нива на контрол - средно и ниско, които ще се прилагат към отбранителна продукция с двойно предназначение, произведени в САЩ, но аналози, на които ще могат да се закупят на световните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg