САЩ и Русия се споразумяха - намаляват ядрения си арсенал до възможния минимум

365
САЩ и Русия се споразумяха - намаляват ядрения си арсенал до възможния минимум

Русия и САЩ отново обявиха намерението си да "съкращават стратегическите нападателни оръжия до минималното възможно равнище, което отговаря на изискванията за гарантиране на националната сигурност и съюзническите задължения", предаде ИТАР-ТАСС

Тези намерения бяха отразени в декларация на държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс и на руския външен министър Сергей Лавров, чийто текст е бил одобрен от президентите Джордж Буш и Владимир Путин на срещата им в Кенъбънкпорт, посочва ИТАР-ТАСС.

Шефовете на руската и американската дипломация обсъдили и разработването на договор за периода след изтичането на срока на действие на договора за съкращаване на нападателните оръжия, посочва агенцията. Целта на новия договор е да се гарантира приемственост и предсказуемост по отношение на стратегическите нападателни арсенали.
Подписаната днес руско-американска декларация засяга и общата стратегия на двете страни в развитието на ядрената енергетика и усилията им в сферата на неразпространението на ядрено оръжие.

Тази стратегия допълва парафираното миналия петък от двете двете страни ново споразумение за сътрудничество в използването на ядрената енергия за мирни цели. Инициативата им явно е продиктувана от намеренията да се извлече максимална полза от засилващото се търсене на технологии и производства, свързани със строителството на ядрени енергийни мощности, посочва Ройтерс. Едновременно с това Москва и Вашингтон се стремят да отговорят на оплакванията, че се стремят да запазят ядреното си надмощие не само във военен, но и в икономически аспект.

На пресконференция вчера във Вашингтон главният американски преговарящ по въпросите на неразпространението Робърт Джоузеф посочи, че поне десет страни в момента имат намерение да строят ядрени енергийни мощности. Според Джоузеф руско-американската стратегия "отговаря на увеличаващото се търсене на енергия в световен мащаб и ще помогне на други страни да се възползват от облагите на ядрената енергия".

Идеята според Джоузеф е на страните, които се подчиняват на международните правила, свързани с неразпространението на ядреното оръжие, "да бъде направена привлекателна оферта за строителство на ядрени реактори без да има необходимост те сами да развиват мощности за обогатяване на уран и преработка на отработено ядрено гориво".

И американският главен преговарящ по проблемите на неразпространението, и руският му колега, заместник-министърът на външните работи Сергей Кисляк, смятат, че от възможностите, които предлага руско-американското сътрудничество в мирното използване на атома могат да се възползват и Северна Корея, и Иран.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg