САЩ изпревари Русия като най-големият производител на газ

1311
САЩ изпревари Русия като най-големият производител на газ

САЩ е изпреварила Русия като най-големият производител на природен газ в света през миналата година, информира Bloomberg. Това се дължи на факта, че щатските компании са прибегнали към нетрадиционни източници, докато в същото време, търсенето в Русия намаля на фона на най-големия икономически спад в страната.

Производството на САЩ е нараснало с 3.9% за периода януари-октомври до 18.3 трлн. фута (519 млрд. куб. м.), по данни на Министерството на енергетиката. Производството на Русия, около четири пети от което се дължи на на държавната Газпром, е паднало със 17% за периода до 462 млрд. куб. м.

Минималните проблеми, създадени от урагани и значителният ръст в производството на газ от глинести басейни на брега, са допринесли за ръста на производството в САЩ.

Русия е надминала САЩ по производство на газ през 2002, изпомпвайки 539 млрд. куб. м срещу 536 млрд. куб. м за САЩ, според BP Plc. Русия, която разполага с най-големите резерви на суровината в света и контролира една четвърт от европейския пазар, оглавява света по производство в периода 1986-1996 и след това през 1999 г. - годината, в която правителството не успя да се справи с плащанията по задължения за 40 млрд. долара и обезцени рублата.

Производството на САЩ за цялата 2009 г. вероятно е нараснало с 3.7% до 624 млрд. куб. м. Годишното производство на Русия е намаляло с 12% до 582 млрд. куб. м.

Търсенето на газ в Русия, която е най-големият потребител на горивото след САЩ, се е свило миналата година заедно с икономиката на страната. Министър-председателят Владимир Путин обяви на 30 декември, че БВП на страната е намалял с 8.5%, най-много от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Промишленото производство е паднало с около 11.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg