САЩ наближава предварително заложения таван на дълга си

1110
САЩ наближава предварително заложения таван на дълга си

Приблизително 211 млрд. долара разделят стойността на дълга на САЩ в момента от сумата, която страната си е наложила по отношение на своя кредитен лимит, информира CNNMoney.com.

След поредната седмица на големи продажби на дълг от страна на Министерството на финансите, тази разлика вероятно ще се е стопила значително до петък.

В момента се очаква, че определеният таван на дълга от 12.104 трлн. долара може да бъде достигнат до края на ноември.

Също така се очаква таванът отново да бъде вдигнат както е правено повече от 90 пъти от 1940 г. насам. Осем от тези увеличения са направени от 2002 г. насам.

Ако това не бъде направено правителството може да бъде принудено да преустанови дейността си. Това обаче не е най-лошото, което може да се случи. Всъщност, правителството преустановява дейност за кратко през 1995 г., а животът продължава. Причината, поради която ще бъде одобрено ново вдигане на тавана е, че без такова, стойността на щатските държавни облигации ще падне, което ще застраши портфейлите на страните и инвеститорите по цял свят, които инвестират в щатски дълг.

Никой няма съмнения, че Сенатът ще гласува за вдигането на тавана, докато Камарата на представителите в Конгреса на практика вече го направи. Не е ясно обаче кога точно ще стане това. Първоначално планът беше таванът на дълга да бъде вдигнат, след като приключи работата по реформата в здравеопазването. Тя обаче се проточи по-дълго отколкото Демократите първоначално очакваха и гласуването може да се случи преди това.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg