САЩ обмисля 100-годишни ДЦК

891
САЩ обмисля 100-годишни ДЦК

© Pixabay

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин посочи, че САЩ ще еимитира 50-години държавни ценни книжа, ако има „истинско търсене”, като по този начин би намалил риска при държавния дълг на страната, възлизащ на 22 трилиона долара, придържайки се към ниски лихвени нива.

„Ще започнем с 50 години и ако отговорът е, че 50-годишните са успешни, ще обмислим 100-годишни облигации”, казва Мнучин в интервю за New York Times, добавяйки, че е започнал да обмисля възможността за щатски дълг с дълъг матуритет още преди две години.

Най-дългите облигации на САЩ понастоящем са за 30 години, предава Reuters.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага различно решение за повишаващите се цени на щатския дълг, призовавайки Федералният резерв да понижи лихвите под нулевото ниво за да намали лихвените плащания по дълга.

Мнозина очакват Фед да намали лихвите минимално през следващата седмица.

Председателят на Фед Джером Поуел и други политици, смятат, че икономиката на САЩ все още се представя добре, въпреки глобалното забавяне и търговския спор с Китай. Поради това се смята, че минаването на отрицателни лихви не е подходяща политика в този момент.

През тази седмица, Европейската централна банка обяви програма за количеството улесняване и обеща понижение на лихвите към отрицателна територия. Това отразява думите на Тръмп, че докато на европейците „им плащат” за взимат пари назаем, Фед „просто си седи”.

Запитан относно отрицателните лихвени нива, Мнучин посочва, че не е привърженик на такава политика.

70 трилиона причини дългът на САЩ да буди страховеДългът на САЩ гони пореден рекорд

„Ниските лихвени нива са нещо добро за икономическия растеж. Мисля, че не е ясно дали отрицателните лихвени нива са добри за икономическия растеж. Мисля, че отрицателните лихвени нива са нещо лошо за банковия бизнес. Трудно е да има растеж на икономиката без да имаме здрав банков бизнес”, кава той.

Мнучин предвижда, че политиката на ЕЦБ може да вкара повече глобални капитали в щатския дълг, чиято доходност, въпреки, че е на исторически ниски нива, е доста по-висока от предлаганата от германските ДЦК.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg