САЩ откри полезни изкопаеми за 1 трлн. долара в Афганистан

2478
САЩ откри полезни изкопаеми за 1 трлн. долара в Афганистан

Афганистан може да има неизползвани залежи полезни изкопаеми на стойност 1 трлн. долара, включително важни промишлени метали като литий, информира Reuters, позовавайки се на публикация на New York Times, в която се цитират високопоставени щатски държавни служители.

Неизвестните преди това залежи на желязо, мед, кобалт и злато са толкова големи, че биха могли да превърнат бедната държава в един от важните световни центрове на минната индустрия, се казва в публикацията.

Богатството от полезни изкопаеми, открито от екип от Пентагона и щатски геолози, е разпръснато из страната, включително и в южните и източните й райони по границата с Пакистан, където присъствието на талибанските бунтовници е най-силно.

"Потенциалът там е смайващ," казва генерал Дейвид Петреъ, който оглавява Централно командване на въоръжените сили на САЩ. "Има много условности, разбира се, но смятам, че залежите са от огромно значение."

В Пентагона смятат, че по отношение на лития, Афганистан може да се окаже това, което е Саудитска Арабия за петрола. Литият е основен материал за производството на батерии за лаптопи и друга електроника като телефони, например.

Афганистан обаче не разполага с никаква минно-добивна индустрия или инфраструктура, така че ще са нужни десетилетия, за да може страната да разработи находищата си напълно, се казва в публикацията.

Информациите за неразработените подземни богатства на страната вероятно ще засилят конкуренцията между регионалните играчи, като Китай, Индия и дори Русия, за по-голямо участие в разработването на тези ресурси.

Две китайски компании ще инвестират 4 млрд. долара в огромната медна мина в Айнак, южно от Кабул. Това е най-голямата невоенна инвестиция в страната досега.

През тази година се очаква да бъде обявен международен търг и за разработването на мина с 1.8 млрд. тона желязна руда в отдалечения планински регион Хаджигак.

Компании от Индия и Китай са се прицелили в този проект, който според афганистанските власти, представлява най-големият неразработен депозит на желязо в Азия.

Според щатското проучване най-големите открити находища досега са на на желязо и мед и количествата са достатъчно големи, за да превърнат Афганистан в основен световен производител.

Другите открития включват големи залежи на ниобий, редки земни елементи и големи залежи на злато в южен Афганистан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

AMERICAN FEN CLUB
# 0
11:06 | 14 June 2010
Ето защо седят в Афганистан американските евреи. Тия полезни изкопаеми са ги засекли от сателитите преди още да се настанят в страната. Това, че сега ги открливат да ги разправят на баба ми........ Сега ще има да плетат политически интриги още 50 години най-малко.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg