САЩ: Пари вместо здраве

599
САЩ: Пари вместо здраве

Навремето здравната реформа на президента Бил Клинтън бе провалена от американската фармацевтична индустрия. Този път са други силите, които искат да сторят същото с амбициозния проект на Барак Обама, отбелязва "Дойче Веле".

Обама се бори за своята здравна реформа и за своя политически капитал. За фармацевтичните концерни, застрахователните дружества, болниците и лекарите става дума за пари - за над 2 000 милиарда долара. Толкова харчат американците ежегодно за здравно осигуряване и грижи. Намерението на президента Обама да овладее експлодиращите разходи предизвика паника сред заинтересуваните страни. Никоя от тях не желае да се окаже пренебрегната от планираната реформа, но най-вече никоя не иска да се окаже с орязан дял от гигантския бюджет.

Частните застрахователи надават вой

Това обяснява рекордните суми, които хвърлят заинтересуваните групи, за да могат с помощта на лобисти и агресивна рекламна кампания да окажат давление върху дебата. Само фармацевтичната индустрия е изхарчила през първото полугодие 134 милиона долара, за да повлияе върху конгресмените и сенаторите. Впрочем фронтовата линия не винаги преминава там, където би могло да се очаква. Концентрираният натиск на фармацевтичната индустрия причини навремето дерайлирането на здравната реформа на Бил Клинтън. Този път производителите на лекарства подкрепят реформата. Защо? Защото се надяват на нови клиенти.

Планът на Обама предвижда минимална застраховка за незастрахованите досега - общо 47 милиона американци. Затова сега фармацевтичните фирми плащат милиони долара за реклами и телевизионни спотове - в подкрепа на реформата. Застрахователите също заявяват официално, че не са против реформирането на сектора - по принцип. Но на практика те се бранят с всички сили против един централен пункт в плана на Обама: те искат на всяка цена да осуетят въвеждането на задължителна държавна застраховка, която да не бъде ограничена както досега до пенсионерите, инвалидите и бедните. С разширяването на застрахователния сектор реформистите искат да правят конкуренция и по този начин да поставят под контрол премиите на частните застрахователни дружества. Последните надават вой, че държавната алтернатива щяла да изтласка частните застрахователи от пазара.

Лобистите се готвят за оспорвана борба

Предвид силната опозиция Обама загатна, че в краен случай бил готов да се откаже от държавния вариант, тоест от държавната застраховка за всички - което разочарова неговите леви привърженици. Но застрахователите също ще трябва да демонстрират гъвкавост, като проявят готовност например да не отказват застраховка на потенциални клиенти поради техни предишни заболявания.

Докато фармацевтичната индустрия и застрахователите говорят съответно с един глас, лагерът на болничните арендатори и лекарите е раздвоен. Лекарският съюз е за реформата, но мнозина негови членове се опасяват, че хонорарите им ще бъдат ограничени по закон. Изобщо през следващите седмици и месеци борбата на лобистите ще стане още по-непрогледна и скъпа. Свой представител в битката хвърли дори National Funeral Director´s Association, асоциацията на собствениците на погребални бюра.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg