САЩ смекчи тона по отношение на руските газопроводи

1110
САЩ смекчи тона по отношение на руските газопроводи

САЩ смекчи някогашния си рязък тон по отношение на два спорни тръбопровода, подкрепени от Русия, пише The Wall Street Journal. Смяната на реториката съвпада с големия напредък на проектите в последните месеци.

Години наред администрацията на бившия президент Джордж Буш се противопоставяше срещу изграждането на двата газопровода - Северен поток, който ще свързва Русия с Германия под Балтийски море и Южен поток, който ще минава през Черно море и ще навлиза в Източна Европа. Тръбопроводите заобикалят Украйна, с която Русия имаше поредица спорове по отношение на транзита на газ и които дори навредиха на доставките за Европа в последните години.

Някои източноевропейски държави като Полша също се противопоставиха на Северен поток, страхувайки се, че той ще ги лиши от изгодните такси от транзит, докато според Германия, съоръжението ще подобри енергийната сигурност на Европа. Позицията на САЩ беше, че двата тръбопровода, които са активно подкрепени от Кремъл, ще увеличат и без другo голямата зависимост на Европа към руски природен газ и ще навредят на конкуренцията.

Администрацията на Обама обаче смекчи анти-руската реторика. Щатските дипломати преди време се противопоставяха на мощта на Газпром и обвиняваха Русия, че използва природните си ресурси като политическо оръжие, докато сега наблягат на думи като ангажимент и диалог.

"Ние не искаме да водим силно политизирана дискусия с руснаците от рода „ние срещу тях", заяви Ричард Морнингстар, специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия. "Ние искаме да се ангажираме в конструктивен диалог. Те са и ще продължат да бъдат важен играч на световните енергийни пазари."

Други фактори придвижиха напред осъществяването на проектите. Последният спор между Русия и Украйна за газа, които остави хиляди европейци без отопление през миналата зима, изглежда е наклонил мнението в Европа в полза на създаването на алтернативни маршрути, които избягват Украйна.

Русия също така подобри дипломацията си по отношение на тръбопроводите през последните години, учейки се от направените преди това грешки.

Промяната на тона от страна на САЩ по енергийния въпрос идва на фона на усилията на администрацията на Барака Обама да подобри отношенията с Москва, които се влошиха след събития като конфликта между Русия и Грузия през миналата година.

Обама отмени плановете за изграждането на противоракетен щит в Източна Европа. Този ход се разглежда от някои като голяма отстъпка спрямо Русия и спомогна за намаляването на напрежението между Москва и Вашингтон.

Руските държавници приветстваха промяната в тона на енергийния фронт. "Моето впечатление е, че новата администрация е много по-конструктивна," заяви Александър Медведев, заместник главен изпълнителен директор на Газпром.

Щатските държавници обаче отричат за промяна в политиката си по отношение на тръбопроводите. Администрацията на Обама все още подкрепя силно идеята за "южен коридор", който би заобиколил Русия и намалил доминацията и над европейските енергийни пазари.

Вашингтон и Брюксел подкрепят проекта Nabucco и връзката Турция-Гърция-Италия, два тръбопровода, които биха пренасяли природен газ от Каспийския регион до сърцето на Европа без да преминават през Русия.

Северeн поток, който е по-напредналият от двата проекта, напоследък бележи голям прогрес. Този месец Швеция загърби страховете си по отношение на ефекта на съоръжението върху околната среда и даде съгласието си тръбопроводът да минава през икономическата й зона в Балтийско море. Финландия също одобри проекта, след като Русия оттегли заплахата си да увеличи експортните си тарифи за дървен материал.

Също този месец Русия и и Словения подписаха споразумения, което позволява на тръбопровода да пресича словенска територия.

Русия също така разширява и акционерното участие в консорциумите, които ще управляват тръбопроводите. Френската GDF Suez води преговори за придобиването на дял в Северен поток, като така ще се присъедини към Газпром, германските BASF SE/Wintershall Holding AG и E.On Ruhrgas AG и холандската NV Nederlandse Gasunie.

Италианската ENI SpA, която е партньор на Gazprom в Южен поток, обяви, че френската енергийна компания Electricité de France ще се присъедини към проекта.

Щатските държавници казват, че изпълнението на Северен поток вече не може да бъде спряно, но твърдят, че Южен поток може никога да не види бял свят. Не са провеждани предпроектни проучвания, окончателният маршрут все още не е определен и все още не е ясно откъде ще идва газът за тръбопровода. Много хора се питат и дали проектът е изгоден от търговска гледна точка. САЩ обаче вече не критикува публично нито Северен, нито Южен поток.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg