Саудитска Арабия има повече злато, отколкото се знаеше

2190
Саудитска Арабия има повече злато, отколкото се знаеше

Саудитска Арабия, която има четвъртите най-големи резерви в чуждестранна валута в света, разполага по някои нови оценки с над два пъти повече злато, отколкото се смяташе, което е признак за възраждането на златото като част от официалните резерви на развиващите се страни, информира Financial Times.

Промените в резервите на Рияд бяха обявени от Световния съвет по златото (WGC), който редовно следи официалните количества притежавано злато от държавите. По данни на WGC централната банка на Саудитска Арабия разполага с 322.9 тона златни резерви, което е повече от два пъти от 143-те тона, обявени преди това.

От централната банка обявиха в последния си тримесечен отчете, че "данните за златото са били променени в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. в резултат на коригиране на златните й сметки".

Анализатори смятат обаче, че ръстът в златните резерви на Саудитска Арабия вероятно се дължи на счетоводни промени, а не на нови покупки. Една от възможностите е голяма част от златото на страната досега да не е било считано като част от официалните й резерви.

Без официално обяснение от страна на централната банка обаче в момента съществуват различни възможности. При настоящите цени допълнителното злато в официалните резерви на Саудитска Арабия е на стойност 7 млрд. долара.

Тези новини могат да доведат до ръст в цената на скъпоценния метал, тъй като това означава, че централните банки се интересуват от златото, след като в продължение на две десетилетия го разпродаваха.

Цената на златото достигна рекордните над 1 260 долара за тройунция в петък. С отчетена инфлация обаче цената е все още много под рекордното си ниво от над 2 300 за тройунция достигната през 1980 г.

Разкритията на WGC по отношение на златото на Рияд идват само година след като Китай изненада пазара на златото като обяви, че златото, което притежава, е повече от 1 000 тона, или почти два пъти в сравнение с данните, които страната бе обявявала години наред.

Анализатори смятат, че банките може да се окажат нетни купувачи на злато през тази година за първи път от близо две десетилетия.

Индия закупи 200 тона злато от МВФ по-рано тази година, докато Русия и други държави редовно купуват злато от минни компании. Европейските централни банки, спряха да продават злато след повече от десетилетие на сериозни разпродажби.

Саудитска Арабия вече е 16-ият най-голям притежател на злато в света, изпреварвайки страни като Великобритания и Испания. САЩ притежава най-много злато в света - 8 133.5 тона.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg