Съветът на ЕС по икономически въпроси обсъжда финансовите пазари

443
Съветът на ЕС по икономически въпроси обсъжда финансовите пазари

Министърът на финансите Пламен Орешарски ще участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Люксембург.

Състоянието на Икономическия и паричен съюз 10 години след неговото създаване, ситуацията на финансовите пазари и надзора от ЕС, както и нестабилността на цените на петрола и суровините ще бъдат сред обсъжданите теми на заседанието. Съветът ще подготви и заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 октомври.

В областта на финансовите услуги ще бъде обсъден проекта за директива за платежоспособността на застрахователните предприятия.

В областта на данъчното облагане ще бъдат обсъдени предложения за изменение на директивата за ДДС и на регламента за административното сътрудничество с цел борба с данъчните измами, свързани с вътреобщностните сделки.

Редовното месечно заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси ще продължи дискусията от проведената в почивните дни в Париж минисреща на върха и ще има за цел да подготви конкретни предложения, които да бъдат приети на предстоящата след 10 дни среща на държавните и правителствени ръководители.

Очаква се мерките, които ще бъдат предложени, да са резултат от детайлен анализ за досегашния ефект на кризата върху финансовите и застрахователните пазари, както и върху малкия и средния бизнес в Евросъюза.

Преобладава прогнозата, че революционни похвати няма да бъдат лансирани и че стриктните европейски правила по отношение на макроикономическата стабилност и държавните помощи няма да бъдат изоставени дори временно.

Вместо това ще се търсят възможности за по-гъвкавото им прилагане в съответствие с европейските директиви и най-вече за обща стратегия за реакция, която да следват всички държави-членки при риска за банкови и финансови институции на тяхна територия.

Темата ще има продължение и по-късно през седмицата - в четвъртък, когато се очаква Европейският парламент да възложи на Европейската комисия да подготви ново законодателство за по-ефективна регулация и завишен контрол върху финансовите пазари.

Източник: bТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg