Съветският емигрант, който промени интернет

5130
Съветският емигрант, който промени интернет

© Instagram

Сергей Брин пристига на летище Кенеди в Ню Йорк на 25 октомври 1979 г. Тогава той е на шест години, а семейството му емигрира от Съветския съюз в търсене на по-добър живот.

Почти две десетилетия по-късно на бял свят се появява интернет търсачката Google, която превръща Сергей и неговия приятел и съдружник Лари Пейдж в мултимилиардери.

Днес Сергей Михайлович Брин празнува своя рожден ден. Той е роден на 21 август 1973 г. в Москва, в семейството на Михаил и Евгения Брин. Баща му и майка му са математици, които в края на 70-те години на миналия век обитават тристаен апартамент от 32 квадратни метра в едно от московските предградия.

Мечтата на Михаил Брин е да стане астроном, но еврейският му произход се превръща в пречка, тъй като по онова време политиката на Москва не допуска прием на студенти евреи в специалностите, които могат да осигурят достъп до секретни космически и военни технологии.


Това впоследствие се превръща и в основната причина за емиграцията на семейството. Михаил и Евгения осъзнават, че Сергей ще се сблъсква със същите проблеми по пътя на своето професионално развитие и решават да потърсят по-добра перспектива.

Когато през 1979 г. те пристигат в САЩ, не разполагат с почти никакви средства. Живеят под наем в една бетонна кооперация в Мериленд, а малко по-късно купуват Ford Maverick, модел 1973 г., за който теглят заем от 2000 долара от местната еврейска общност.

В училище Сергей често скучае в часовете по математика, благодарение на солидната подготовка и знания, придобити у дома. В начолото на 80-те години персоналните компютри все още са голяма рядкост, а Сергей Брин получава своя първи Commodore 64 като подарък от баща му за своя девети рожден ден.

С негова помощ той успява да изненада учителите си, предавайки курсова работа, написана на компютър и отпечатана на принтер.

След като завършва гимназията "Елинор Рузвелт" в Грийнбелт, Мериленд, едва на 15-годишна възраст, Сергей се записва в Университета в Мериленд, откъдето получава бакалавърска степен по математика и компютърни науки.

През 1993 г. той продължава образованието си в едно от най-престижните висши училища в САЩ - университета Станфорд, който се намира в Калифорния и по-точно в района, който днес е известен в цял свят като Силициевата долина.

Именно там той се запознава със своя бъдещ бизнес партньор Лоурънс "Лари" Пейдж. През 1995 г. те се оказват съквартиранти, но в началото на познанството си изобщо не се харесват и спорят по всеки възможен повод.

Впоследствие обаче общите им интереси, свързани с извличането на информация от огромни масиви от данни, все повече ги обединяват и в крайна сметка ги превръщат в близки приятели.

През 1998 г. те създават интернет търсачката Google, чието наименование произлиза от числото гогол - 10 на степен 100, или единица, последвана от 100 нули.

Принципът на работа на търсачката е базиран върху т. нар. "линкове", или препратки между отделните уебсайтове. Допускането е, че колкото повече линкове водят към даден сайт, толкова по-голяма е неговата тежест.

25 факта за Google, които може би не знаетеНовите служители се наричат ​​Nooglers


Както много други технологични стартъпи, историята на Google Inc. започва в обикновен гараж, а първоначалният капитал на компанията от 1 милион долара е осигурен от семейството и приятелите на Сергей Брин и Лари Пейдж.

Техните родители първоначално никак не са очаровани от новината, че двамата младежи прекъсват образованието си, за да се посветят изцяло на своето бизнес начинание.

Да се каже, че то е успешно би било грубо омаловажаване, тъй като през 2004 г., когато Google осъществява борсовия си дебют, успява да набере близо 2 милиарда долара.

Цялата компания е оценена от инвеститорите на зашеметяващите (по онова време) 23 милиарда долара, само 6 години след създаването си, при съотношение цена/печалба на акция от близо 80.

Днес общата пазарна капитализация на Alphabet (компанията майка на Google след преструктурирането от 2015 г.) възлиза на близо 820 милиарда щатски долара, а Сергей Брин е 13-ият най-богат човек в света, според класацията на Forbes, с общо нетно състояние от над 50 милиарда долара.

Интересите му се простират далеч отвъд проекта за интернет търсачката Google. Той е силно ангажиран с проблемите на околната среда, като заедно със съдружника си Лари Пейдж инвестира активно във възобновяеми енергийни източници.

Той е и основният двигател зад проекта Google Glass - дигиталните очила за добавена реалност, които така и не успяха да донесат комерсиален успех на компанията, но за сметка на това се превърнаха в основа за разработката на ключови технологии в медицината и отбраната.

През 2007 г. Брин и Пейдж основат наградата XPrize с обещанието, че ще дадат 30 милиона долара на човека, който успее да построи частен летателен космически апарат с възможност за кацане на луната.

През май 2007 г. Сергей Брин сключва брак с ескперта в областта на биотехнологиите и основател на компанията за генетични проучвания 23andMe Ан Войчицки, от която има син и дъщеря.

Брин и Войчицки се развеждат през юни 2015 г., след като става ясно, че основателят на Google има извънбрачна връзка с маркетинговия директор на Google Glass Аманда Розънбърг.

Дори и след развода си обаче Сергей и Ан продължават да поддържат благотворителната организация The Brin Wojcicki Foundation, която осигурява средства за лечение на болестта на Паркинсон и за общността на еврейските имигранти в САЩ.

Сергей Брин е и сред дарителите на Демократическата партия в САЩ. Той е един от най-яростните противници на антиимигрантската политика на настоящия американски президент Доналд Тръмп.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg