СБ: Бившите социалистически страни от ЕС, може да избегнат глобалните трусове

507
СБ: Бившите социалистически страни от ЕС, може да избегнат глобалните трусове

Бившите комунистически страни, станали членки на Европейския съюз, вероятно ще избегнат сътресенията, предизвикани от кризата във високорисковото кредитиране в САЩ, но трябва да очакват забавяне на силния си икономически растеж", се посочва в доклад на Световната банка, огласен днес във Варшава, съобщава БТА.

"Икономическите перспективи за страните от района през 2008 и 2009 година общо са положителни. Въпреки това има рискове за растежа", заяви Рон Худ, икономист на Световната банка и основен автор на доклада "ЕС8+2".

Този доклад на Световната банка, който излиза три пъти годишно, представя икономическите перспективи на 10-те бивши комунистически страни, които се присъединиха към Ес от 2004 година.

"Има редица фактори, които могат да защитят в малко по-голяма степен страните от района от сътресенията", заяви пред журналисти Рон Худ.

Първо, тези страни са по-силно обвързани с ЕС, отколкото със САЩ. Освен това, банките, които действат в района, са с по-слаби експозиции на пазара на високорисковото ипотечно кредитиране от останалите банки. Най-сетне, силният растеж в района идва от самия район заради вътрешното търсене, потреблението и инвестициите, допълни Худ.

Въпреки това той предупреди, че районът може да бъде "засегнат непряко от въздействието на стокообмена с другите си партньори в Западна Европа".

Кризата в ипотечното кредитиране в САЩ продължава да предизвиква сътресения на пазарите и да причинява значителни загуби на банки, предизвиквайки страх от глобална рецесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg