СБ прогнозира растеж от 3.2% на българската икономика през 2017 г

2608
СБ прогнозира растеж от 3.2% на българската икономика през 2017 г

Световната банка прогнозира растеж от 3.2% на икономиката на България през 2017 г. Прогнозата се съдържа в доклада й за перспективите пред световната икономика. Това е повишение с 0.5% спрямо прогнозата на СБ от юни 2016 г. За 2018 и 2019 г. банката прогнозира растеж на българската икономика с 3.1%.

Българското Министерство на финансите обяви в есенната си макроикономическа прогноза очакван ръст за 2016 г. от 2.6 г. Тя е ревизирана от очакваните по-рано 2.1%.

През 2017 г. основен двигател на растежа у нас ще бъде потреблението, докато приносът на износа ще спада, прогнозираха още през декември от институцията.

СБ предвижда умерен растеж на световната икономика през 2017 г. - с 2.7% спрямо 2.3% през миналата година. Лекото засилване на икономиката ще бъде стимулирано главно от подобряването на бурноразвиващите се пазари и развиващите се икономики, отбелязва СБ, цитирана от ВВС.

Тя обаче предупреждава за завишена несигурност след президентските избори в САЩ. Според доклада неубедителното съживяване на световната икономика след финансовата криза ще продължи.

За бурноразвиващите се пазари и развиващите се икономики повишаването на лихвените проценти в САЩ и засилването на долара са довели до „значително затягане на условията за финансиране“, което означава, че кредитите или са по-скъпи, или по-трудни за получаване.

Въпреки това банката очаква растежът в тези държави да се ускори, отчасти благодарение на по-високите цени на петрола и на металите, които много от тях изнасят. Икономистите на СБ очакват също забавянето на растежа в две големи бурноразвиващи се икономики - Бразилия и Русия, да приключи.

СБ прогнозира, че развитите икономики ще продължат да регистрират слаб растеж - около 1.8%. Това е малко по-добре, отколкото през 2016 г., но продължава да е под нивата от периода преди кризата.

Несигурността за бъдещата политика се повиши след референдума във Великобритания за излизане от ЕС и е особено голяма за глобалната икономика заради победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Докладът посочва, че има голяма несигурност за това какви политики ще възприеме администрацията на Тръмп. Има потенциал за по-силен растеж на САЩ, ако Тръмп осъществи предложения за намаляване на данъците за физически лица и бизнеса и стимулира инвестициите в инфраструктурата.

Банката отбелязва, че глобално новите ограничения за търговията са достигнали най-високото си равнище след финансовата криза миналата година. Тя предупреждава, че бурноразвиващите се и развиващите се икономики ще бъдат най-засегнати от повече бариери.

Това може да засегне най-тежко икономиките на някои от най-бедните държави в света. СБ подчертава, че растежът е основният двигател за намаляване на бедността в последните две десетилетия.

Банката отбелязва, че ако има завръщане към нивата на растеж преди кризата през 2008 г., крайната бедност може да бъде намалена до едва 4% до 2030 г. В същото време слабият растеж, като този през 2015 г., ще намали крайната бедност до 9%.

Следващата седмица МВФ ще публикува икономическите си прогнози за 2017 г.

Снимка: Flick.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...