Сделките по сливане и придобиване удариха нов световен рекорд

1390
Сделките по сливане и придобиване удариха нов световен рекорд

Корпоративните сливания и придобивания в световен мащаб са на обща стойност 2.5 трлн. долара за първите шест месеца на 2018 г., пише Financial Times.

Въпреки геополитическото напрежение и търговските разногласия между САЩ и Китай, обемът им достига нов рекорд през първото полугодие и се увеличава с 65% спрямо същия период на миналата година. 
 
До голяма степен този ръст се дължи на вълната от мегасделки в американския медиен и телекомуникационен сектор. Подкрепени от данъчните облекчения, въведени от администрацията на Тръмп и силния икономически растеж, американските корпорации започнаха да търсят апетитни "хапки" за придобиване, които да им помогнат да консолидират бизнеса си и да се състезават с все по-големия брой нововъзникващи високотехнологични конкуренти. 
 
Кабелният оператор Comcast и медийният гигант Disney са в разгара на 70-милиардна битка за придобиване на мажоритарния дял от компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox, както и за собствеността на паневропейския медиен канал Sky.

Двете компании са убедени, че тези активи ще бъдат ключови, ако искат да останат конкурентоспособни на технологичните гиганти, като Amazon, Google и Netflix. 
 
Сред другите големи сделки през първото тримесечие влизат придобиването на ирландската фармацевтична компания Shire от японската Takeda за 77 млрд. долара и сливането на T-Mobile с американския телеком Sprint, оценено на 59 млрд. долара. 
 
Големите сделки вече не са изключение, а по-скоро норма, пише още Financial Times. В световен мащаб компаниите са сключили общо 79 сделки за по над 5 млрд. долара, което надхвърля предишния рекорд от 2007 г. и представлява над 50% от всички корпоративни трансакции за 2018 г.

Придобиванията за по над 10 млрд. долара също са рекорден брой - общо 35. M&A поделението на JP Morgan прогнозира, че до края на тази година вероятно ще има още 66 придобивания, надхвърлящи границата от 10 млрд. долара. 
 
Засилването на корпоративната активност се наблюдава във всички краища на света. В САЩ броят на сделките се върна на нивата отпреди кризата от 2008 г., в Европа почти се е удвоил, а в Азия е отчетен ръст от 22% на годишна база.

Според Стивън Аркано от консултантската компания Skadden, бизнесът не се притеснява от евентуалните повишения на лихвените проценти, а търси начини да максимизира печалбите и да придобие контрол над ключовите технологии на бъдещето. Лесният достъп до заемен капитал и високите цени на акциите са много силен двигател на този стремеж, пише още изданието. 
 
Устойчив ръст се наблюдава и при частните сливания извън борсово търгуваните компании. Сделките, финансирани с частен капитал, достигат размер от над 204 млрд. долара и нарастват с близо 50% на годишна база. 
 
Не липсват обаче и предизвикателства. Търговската "схватка" между Съединените щати и Китай, която е съпътствана и от регулаторни усложнения, може да постави прът в колелата на корпопративната машина.

Съдбата на две от големите американски сделки е индикатор за тези притеснения на инвеститорите. 
 
Едната е придобиването на медийната група Time Warner от AT&T за сумата от 80 млрд. долара. Американското правителство се опита да блокира сделката с аргумента, че обединението ще ограничи конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените за потребителите.

Федералният съд обаче постанови, че няма такъв риск и разреши трансакцията. Това вдъхна известно облекчение у корпоративните среди, защото ако сделката беше окончателно блокирана, щеше да изиграе ролата на прецедент и много други споразумения щяха да имат същата участ. 
 
В развитие е и казусът с евентуалното придобиване на холандския производител на чипове NXP Semiconductors от американския гигант Qualcomm, който е готов да плати 44 млрд. долара.

Сделката получи одобрението на китайските регулатори, въпреки че сингапурският технологичен гигант Broadcom е в разговори за придобиването на Qualcomm и е категоричен, че няма интерес от сделката с NXP на тази висока цена. 
 
Има и друг проблем - много американски компании избягват твърде тесните взаимоотношения със своите китайски партньори, тъй като се страхуват от обвинения в застрашаване на националната сигурност и споделяне на рискови технологии.

Така или иначе, компаниите вече свикнаха с мисълта, че ще им се налага да работят във все по-сложна регулаторна среда и лека-полека се адаптират към нея.     
 
Силно изразеният американски протекционизъм обаче засега не успява да сломи интереса на китайските компании към придобивания извън границите на Поднебесната империя. Китайските инвестиции в САЩ наистина намаляват през първото тримесечие, но на другите места по света, и особено в Европа, те регистрират стабилен ръст.

Китайските придобивания на компании извън САЩ достигат рекордните 39 млрд. долара, отчитайки повишение от близо 90 на сто, основно благодарение на сделките в енергийната сфера.  
 
В Европа инвеститорите също се съобразяват с възможните рискове. Подготовката за брекзит доведе до спад на бизнес доверието във Великобритания, а това може да се отрази на активността в M&A сектора, предупреждават експертите, цитирани от FT.

Според Пол Долман от британската юридическа кантора Travers Smith обаче, корпоративният сектор ще устои на политическите сътресения.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg