Седем страни от ЕС глобени с 221 млн. евро за превишени млечни квоти

386
Седем страни в Европейския съюз - Австрия, Дания, Кипър, Италия, Германия, Холандия и Люксембург, ще трябва платят 221 милиона евро глоба за превишени млечни квоти през периода 2006-2007, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Превишаването по неокончателни данни на Европейската комисия е 773 728 тона. От цялото количество близо 80 на сто се падат на Италия, чиято квота за мляко е надвишена с 6 на сто. В Австрия е получено мляко с 3.3 на сто над определената за страната квота, а в другите пет страни - превишените обеми са с до 1 на сто.

Млечните квоти изиграха навремето важна роля, като запазиха баланса между предлагането и търсенето. След като бе реформирана Общата селскостопанска политика, за земеделците вече няма ограничения. Млечните квоти изглеждат все по-анахронични и ще изчезнат след 2015 г., заяви комисарят по земеделието г-жа Мариан Фишер Боел.

Нейният говорител Майкъл Ман заяви, че ако има проблеми с надвишаването на квотите за мляко от България и Румъния, то ще бъде отчетено идната година.

Въпреки сегашното отношение на г-жа Боел към квотите, земеделците в държавите, които са ги превишили, трябва да платят глобите.

Тези квоти може да са вече анахронизъм, но създадената преди система за действие при надвишаване не е променяна или отменяна. Така че споменатите 221 милиона евро трябва да бъдат внесени в бюджета на Европейския съюз, добави Ман.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg