Сенатът на САЩ ще се опита да спаси отхвърления законопроект най-рано утре

571
Сенатът на САЩ ще опита да спаси плана на правителството за подпомагане на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, след като мярката беше отхвърлена от Камарата на представителите, информира Bloomberg. Законодателите обаче няма да имат много възможности за преговори.

Трябва да се направят промени - достатъчни, за да бъдат спечелени неохотните Републиканци, но така се рискува и загубата на гласове от Демократите, ако има прекалено големи отклонения от деликатния компромис, постигнат между лидерите на Конгреса и Министерството на финансите.

Камарата на представителите вчера отхвърли законопроекта с 228 на 205 гласа, което доведе до рекорден спад от 778 пункта на индекса Dow Jones и до изтриването на 1 трлн. долара пазарна стойност. S&P 500 загуби 8.4%, което е най-големият му спад от 26 октомври 1987 г.

Сенаторите нямат друг избор, освен да съживят мярката, която цели да върне доверието в банковата система на страната.

За да получи 12-те гласа, които трябват за приемането му в Камарата на представителите, законопроектът ще има нужда от козметични промени, според законодатели и политически анализатори. Общо 95 Демократи се присъединиха към 133-мата Републиканци, които гласуваха срещу законопроекта. И двете страни търсят промени.

Част от Републиканците в Камарата на представителите ще продължат да настояват за задължителна застрахователна програма, която първоначално предложиха за ценните книжа, свързани с ипотечни заеми. Те също така може да се опитат да принудят щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) да отмени счетоводните принципи, според които стойността на една позиция в даден финансов инструмент се определя въз основа на настоящата пазарна цена на инструмента или подобни на него (mark-to-market accounting) и да изиска банкови регулатори да оценяват истинската стойност на проблемните активи.

Всяка от двете мерки може да доведе до загуба на гласовете на Демократите.

Републиканците от Камарата на представителите също така лобират пред Белия дом Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) да играе по-важна роля по отношение на подкрепата на финансовата система.

Съгласно плана, FDIC ще издава сертификати на банките, които те ще могат да използват като капитал, който пък ще трябва да бъде изплащан с лихва. Предложението ще отреди по-голяма роля на FDIC по отношение на това как се управляват институциите. Демократите могат да се противопоставят на това.

Днес в Сената няма да има поименни гласове, тъй като няколко законодатели празнуват Рош Хана (еврейската Нова Година). Председателят на Банковата комисия Кристофът Дод и сенаторът от Ню Хямпшир Джъд Грег призоваха инвеститорите да не приемат тази пауза като бездействие.

Сенаторите вероятно ще бъдат на разположение в сряда и ще се стигне до различен резултат, според Дод. Законопроектът се очаква да получи далеч по-голяма подкрепа в Сената, отколкото в Камарата на представителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg