Сенатът отхвърли плана за дълга на САЩ

1057
Сенатът отхвърли плана за дълга на САЩ

Сенатът на Конгреса на САЩ отхвърли от контролираната от републиканците Камара на представителите закон, приет по-рано снощи, с който таванът на държавния дълг се увеличава с 900 милиарда долара за период от около шест месеца.

59 сенатори са били "против", а 41 - "за". Това развитие се очакваше, посочва Ройтерс.

Законът на републиканците "пристигна мъртъв в Сената", обяви говорителят на Белия дом Джей Карни. "След като още едно политическо упражнение вече е след нас, и като се има пред вид, че времето изтича, двете камари на Конгреса трябва да се заемат сериозно с постигането на компромис, с който да се избегне евентуален дефолт и да се поставят основите на балансирано намаление на дефицита", подчертал Карни пред журналисти.

Според Ройтерс Сенатът, контролиран от демократите, ще одобри свой вариант на закона за повишаване на тавана на държавния дълг, предложен от сенатора Хари Райд и подкрепен от Белия дом.

Този вариант предвижда дългосрочно увеличаване на кредитния таван с 2.5 трилиона долара и намаляване на разходите с 2.2 трилиона долара. "Президентът призовава демократите и републиканците в Сената да намерят основата за компромисен план, който да получи одобрението и на двете партии при гласуване в Камарата на представителите - план, който президентът да подпише още във вторник", подчертал Райд.

Предложеният от камарата на представителите закон бе приет с 218 гласа "за" и 210 гласа "против", като за него не гласува нито един от демократите. Този вариант предвижда федералните разходи да бъдат намалени с 917 милиарда долара. В началото на 2012 г. отново трябва да се гласува за увеличаване на тавана и необходимостта това да се прави в изборната 2012 г. изнервя Белия дом.

Планът трябваше да бъде преработен в петък, за да отрази съпротивата на т. нар. група "Чаено парти".

Само четири дни преди страната да остане без средства да покрива задълженията си, Конгресът и Белия дом са държани за заложници от групата „Чаено парти" в Камарата на представителите, докато крилото става все по-смело в борбата си радикално да ограничи разходите и правомощията на правителството, коментира по този повод „Индипендънт".

Крайният срок за приемане на закон за увеличаване на тавана на държавния дълг е вторник, посочва ДПА.

Ако не бъде постигнато споразумение за параметрите на повишаването на тавана на държавния дълг, САЩ ще изпаднат в състояние, в което няма да могат да обслужват задълженията си по вече емитираните дългови книжа, което според ДПА не се е случвало практически никога в историята на страната.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg