Сериозен спад на Уолстрийт само ден след спасяването на Fannie Mae и Freddie Mac

495
Сериозен спад на Уолстрийт само ден след спасяването на Fannie Mae и Freddie Mac

Само една търговска сесия беше нужна на Уолстрийт, за да разбере, че спасяването на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac няма да реши проблемите с кредитната криза за един ден.

Еуфорията отстъпи място на опасенията вчера, вследствие на нарастващата несигурност относно това дали една от основните инвестиционни банки Lehman Brothers ще успее да набере капитал, за да стабилизира счетоводния си баланс след загубите от ипотечната криза.

Неспособността на Lehman да сключи сделка с инвеститори от Южна Корея възобнови тези опасения. Това също така изкара на преден план трудностите, които други големи банки могат да срещнат в опитите си да наберат капитал, за да компенсират загубите свързани с ипотечния пазар.

От Lehman обявиха вчера, че ще представят пакет от ключови инициативи рано в сряда. Банката също така ще обяви резултатите си за тримесечието днес, което е със седмица по-рано от предвиденото. Инвестиционната банка се очаква да отчете мултимилиардна загуба.

Завръщането на кредитните опасения доведе до най-големия спад на щатския фондов пазар в последните почти 19 месеца, изтривайки големите печалби регистрирани в понеделник, след като стана ясно, че правителството поема контрол над Fannie Mae и Freddie Mac.

Индексът S&P 500 загуби 3.4% във вторник, което е най-големия му спад от 27 февруари 2007 г. насам. Сривът костваше на индекса и 378 млрд. долара от пазарната му стойност. Индексът на сините чипове Dow Jones падна с 280 пункта, до 11 231 пункта, заличавайки по-голяма част от постигнатата печалба от 290 пункта в понеделник.

Акциите на Lehman паднаха с 6.36 долара, или 45%, до 7.79 долара, което е най-ниското им ниво на затваряне от почти 10 години. Компаниите от финансовия сектор, включени в изчислението на S&P 500, загубиха 6.6% от пазарната си стойност. Търсейки сигурността инвеститорите се насочиха към държавните ценни книжа. Доходността на 10-годишните държавни облигации вчера падна до 3.59%, в сравнение с 3.68% в понеделник.

Инвеститорите вярват, че историческата намеса на правителството ще помогне за стабилизирането на жилищния пазар като направи жилищните заеми по-достъпни, но също така отчитат и факта, че това няма да стане бързо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...