Сериозен спад на златото и петрола

350
Сериозен спад на златото и петрола

Златото спадна днес до най-ниски нива за последните две седмици, заради слабостта на еврото срещу долара и спада на борсовите индекси, което провокира прибиране на печалби в метала. Дилърите обаче очакват в крайна сметка златото да привлече купувачи заради относителната сигурност, която предлага при сегашното неспокойствие на финансовите пазари, дължащо се на опасенията за рецесия в САЩ.

В момента обаче са трудни покупките при протичащите масирани разпродажби на акции по целия свят. Силата на долара също е пречка пред поскъпването на метала. Това прави перспективите пред благородния метал в краткосрочен план негативни, но в дългосрочен те си остават позитивни и за нови рекордни стойности.

В 9 часа сутринта спот цената беше 857.40/858.10 долара, което е спад спрямо нивата на затваряне вчера в Европа от 864.30/865.00 долара за унция, когато американските пазари останаха затворени заради националния празник по случай деня на Мартин Лутер Кинг. Най-ниската стойност, отчетена днес, беше 855.00 долара и е най-ниска след 4 януари. Поевтиняването от рекордните стойности на 914 долара е вече в размер на 6.5%. Специалистите са на мнение, че и сега фондовете изпитват желание да извършват покупки, но изчакват да се възцари спокойствие на пазара на ценните книжа, а междувременно теглят печалби и намаляват експозициите си.

Цената на петрола продължи да поевтинява и днес, заради задълбочаващите се опасения за спад на търсенето на енергийни продукти, вследствие слабостта на американската икономика. Рано сутринта основният американски фючърс със срок на доставка месец февруари спадна с 1.97 долара, до 88.60 долара за барел. Контрактът загуби вчера при електронната търговия 1.76 долара, до 88.81 долара за барел, а пазарът в САЩ беше затворен заради официалния празник.

Английският фючърс на сорта Брент намаля с 1 цент, до 87.50 долара за барел. Според специалисти е малко вероятно от текущите нива да започне ново поскъпване. Междувременно вчера консултантската фирма “Център за проучване на глобалната енергия” предупреди, че световният икономически растеж може да бъде допълнително засегнат, ако ОПЕК реши през следващия месец да намали нивата на продукция. Срещата на картела е на 1 февруари във Виена и на нея ще се определи дали да има или не промени в квотите на отделните производители.

Злато – технически анализ

Спадът взе да нараства и вече достигна нива от 850 долара, непосредствено над първата подкрепа от пробития най-висок връх за 2007 година от 7 ноември на 845 долара. Следваща подкрепа е 50-дневната пълзяща средна на 8261, а след нея нивата от 800 долара.

Съпротива е 868, което е 50% корекция на спада от 888 до 849. Следва въпросният връх на 888 преди рекордните стойности от 914.

Съпротиви868888914
Подкрепи 845826800


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg