Сериозно търсене на испански краткосрочен дълг

983
Сериозно търсене на испански краткосрочен дълг

Разходите по краткосрочното финансиране на Испания паднаха рязко при днешния търг на държавни облигации в сравнение с преди месец, въпреки че страната все пак плати доста високи лихви, на фона на подготовката на пазарите за евентуалните понижения на рейтингите на страни от Еврозоната, информира Reuters.

Испания продаде без проблеми 12- и 18-месечни облигации на стойност 4.9 млрд. евро при лихви с близо един процентен пункт под 14-годишните върхове отчетени в подобен търг през ноември.

Спредът в лихвите между испанските и германските облигации нарасна до над 400 базисни пункта в понеделник за първи път от две седмици насам, след като срещата на ЕС през миналата седмица не успя да успокои опасенията на пазарите по отношение на дълговата криза.

Средната лихва по 12-месечните испански облигации беше 4.05%, в сравнение с 5.022% миналия месец. Лихвата по 18-месечните книжа беше 4.226% при 5.159% през ноември.

И двете емисии отчетоха сериозно търсене.

Коефициентът на покритие беше 3.1 при 12-месечните и 5.0 при 18-месечните книжа, в сравнение с 2.1 и 6.0, респективно, при предишния търг.

Автор: Илия Атанасов
Всичко по темата Дълговата криза

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg