Шанхай измести Токио като най-голям азиатски пазар

625
Шанхай измести Токио като най-голям азиатски пазар

Шанхай измести Токио, като най-големия фондов пазар в Азия въз основа на показателя търговски обем за изминалата година.

До голяма степен този факт се е предопределил и от ръста с 80% на китайските индекси през изминалата година, което инициира допълнително търговия с ценни книжа.

През изминалата година на шанхайската борса са прехвърлени ценни книжа на стойност 5.01 трлн. долара. За сравнение, на токийската борса, този обем е бил 4.07 трлн. долара, сочат данни на финансовото издание Bloomberg.

Единствено Nasdaq и New York Stock Exchange са с по-големи търгувани обеми от шанхайската борса през изминалата година, според данните.

Като развиващ се пазар, Китай се отличава с изключително високо ниво на сменящи собственика си ценни книжа, коментират специалисти. Увеличенията на капитал от страна на компании в страната са друг фактор, съдействащ за тези високи обеми.

Нека да припомним, че на 8 януари китайските регулаторни органи дадоха принципното си съгласие за търгуването на фючърси върху фондови индекси, както и за къси продажби и марджин търговия.

Тези мерки представляват голяма стъпка към предлагането на инвеститорите на така необходими инструменти за хеджиране.

Реформите, които бяха одобрени от кабинета през 2008 г., но забавени от световната финансова криза, първо ще преминат през пробен период и може да минат три месеца преди да бъдат въведени окончателно.

Липсата на по-сложни инструменти за управление на рисковете на развиващите се китайски фондови пазари е основен недостатък на известния с волатилността си пазар, който скочи с 80% през 2009 г., след като беше паднал с 65% през 2008 г.

Правителството създаде China Financial Futures Exchange in в края на 2006 г. с цел стартирането на търговия с деривативни инструменти. Плановете бяха да се започне с търгуването на индексни фючърси, но впоследствие бяха отложени поради нарастващото финансово напрежение в световен план.

Регулаторните органи в Китай също така от няколко години обмислят дали да позволят марджин търговията и късите продажби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg