Шефът на МВФ в ЕП: Финансовата криза още не е завършила

408
Шефът на МВФ в ЕП: Финансовата криза още не е завършила

Директорът на МВФ Dominique Strauss-Kahn посети Европейския парламент в четвъртък за неформална среща с депутатите от Комисията по икономически и парични въпроси.

Основаната тема бе финансовата криза и нейните последствия, начините за предотвратяване на подобни явления в бъдещето и високите цени на храните.

Това е криза от нов тип и ние не знаем какви видове кризи ще имаме в бъдещето. Цените на жилищата в САЩ все още спадат и няма знак за стабилизация. Ако причините за кризата са все още налице, налице са и последствията - лоши кредити, проблеми във финансовата система и прехвърлянето им върху реалната икономика, сподели той.

По думите му европейските и развиващите се пазари са свързани с американската икономика и не могат да избегнат последствията от събитията там. Растежът в Китай и Индия ще продължава да бъде огромен, макар и по-бавен отпреди. Развиващите се икономики не са имунизирани срещу проблемите, каза още директорът на МВФ.

Според него, ако под най-лошото се разбира финансовата криза, това е така .... най-лошите новини са вече зад гърба ни. Но основният проблем е връзката на тази финансова криза с реалната икономика. А това не е зад гърба ни.

Форумът за финансова стабилност (свикан през 1999 година за насърчаване на международната финансова стабилност) излезе с ясен доклад - необходимо е повишаване на гъвкавостта на пазарите и финансовите институции. Например, засилване на разумния контрол върху капиталите и рисковото управление и увеличаване на прозрачността, сподели още Strauss-Kahn.

Не е достатъчно на въведем тези мерки в развитите страни. Трябва да разпространим направеното от Форума по света и МВФ би трябвало да контролира или поне да упражнява надзор върху въвеждането на тези нови правила, категоричен бе той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg